ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL

Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU) tudi junija ne počiva. Po tem, ko smo na štirih fakultetah po Sloveniji že pripravili predstavitev razpisa za štiri štipendije za študentske intermedijske, oziroma, računalniško-umetniške projekte, smo tokrat v Maribor znova povabili »bratski« festival iz Trbovelj Zasavje Noisefest International (ZNFI). Na preddogodku, ki bo potekal v četrtek, 7. junija, od 19. ure naprej, bomo najprej v GT22 odprli retrospektivno razstavo festivala, večer pa nadaljevali v Glasu podzemlja, kjer nas čakajo trije mednarodni performansi v živo.

 

 

Četrtek, 7. junij ob 19.00

 

ZNFI 2018 PREDDOGODEK V MARIBORU

Zasavje Noisefest International, skupaj s Fundacijo Sonda, MFRU in Glasom podzemlja predstavlja ZNFI 2018 preddogodek, v Glasu podzemlja, Maribor. Ob 19:00 otvoritev razstave, ob 20.00 premik v Glas podzemlja.

 

Vstop prost.

 

“NOISE GALAXY / Retrospektiva ZNFI 2014-2017”

Avtor: Aphra Tesla Operating System
Lokacija: BlackBox.GT22, Glavni trg 22.
Otvoritev: 07.06 – 19:00

 

“LIVE PERFORMANCES: HIROSHI HASEGAWA/ASTRO + PHURPA + FCKN’BSTRDS”

Lokacija: Glas podzemlja, Glavni trg.
Otvoritev: 07.06 – 20:00

Trije nastopajoči s tremi kvalitetnimi performansi: legendarni noise glasbenik HIROSHI HASEGAWA/ASTRO, ruski globokogrleni glasotvorci PHURPA, ter nizozemska noise ustvarjalka MNE, ki deluje v kultni zasedbi FCKN’BSTRDS!

HIROSHI HASEGAWA (ASTRO, C.C.C.C.) je legendarni japonski noise glasbenik, ki je že v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel ustvarjati glasbo z glasovnim eksperimentiranjem ter tolkali. Leta 1989 je ustanovil eno od prepoznavnejših noise zasedb Cosmic Coincidence Control Center, katere nosilna ideja je bila v masivnih noise improvizacijah, podkrepljenih z največjo mogočo glasnostjo. Od leta 1993 ustvarja tudi pod imenom Astro.
Hasegawina kvaliteta je v sistematičnosti in vztrajnosti njegovega delovanja, saj je z nešteto izdajami in kolaboracijami z drugimi umetniki prisoten na številnih kompilacijah po vsem svetu. V Sloveniji je prvič nastopil na ZNFI 2015, zato tokrat upravičeno pričakujemo čisti kozmični noise užitek, ki ga nikakor ne smete zamuditi.

– PHURPA: Tokrat prihajajo v trojni zasedbi v Zasavje in na obisk v Maribor. Phurpa ni samo glasba, je zvočna izkušnja, ki sega v tibetanski budizem in grleno petje, je produkcija zvoka z lastnim telesom, je šamanski ritual, ki ima meditativno-kontemplacijske učinke. Zraven uporabljajo tradicionalne instrumente, kot so gongi in činele, ter bobni. Open your minds and become the part of the experience.

– MNE: Je solo projekt nizozemske umetnice, ki je čanica kultne zasedbe FCKN’BSTRDS, kjer vam že samo ime pove, da se bo zgodilo nekaj zanimivega in absurdnega. Noise, ki je ponavadi nekaj, kar si ljudje predstavljajo kot nadlego, kot hrup, ki moti, je tukaj ravno uporabljen kot umetniški objekt, ne zgolj kot zvok, temveč tudi kot konkreten odpaden material (npr. smeti, pokvarjene igrače, voziček iz trgovine itd.), ki se ga lahko uporabi kot izvor zvoka. Umetnica v svojih solo projektih (MNE je zgolj eden od mnogih) poustvarja svojevrstno solo različico tega kar kot FCKN’BSTRDS delajo v skupini, pri čemer vedno presenti s kakšno dodatno šalo, ki se zgodi med nastopom. Don’t miss the fun!!!

 

Vsi interesenti, ki se udeležite pre-festa, vam ZNFI fest ponuja popust na karte v Trbovljah! Torej, kdor se oglasi v Vašhavi na festivalu, 8. in 9. junija (oba dneva, ali pa samo en dan), naj pusti svoje ime in priimek v Glasu podzemlja, ali pa pise na mail: zasavjenoisefestinternational@gmail.com

Zabeležili bomo vaše ime in priimek, in namesto 15, plačate samo 7 EUR, za en dan. Vlaki vozijo, kdor ima avto, je solucija preprosta, kdor pa želi prespati, pa se lahk zvrne na vojaško posteljo, ki vas bo čakala v vašhavi, stvar rešena, let’s get to know ZNFI people and enjoy the real-time sounds and real-time physical people, not just through internet …

 

 

Deli
PROGRAM
04. 10. - 19:00 // Toni Soprano Meneglejte: Vertikalni oblaki // razstava
Vstop: prost
10. 10. - 20:00 // Vito Weis: Slaba družba // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
11. 10. - 20:00 // ŠtudenTeater: Coven-kongres čarovnic // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
13. 10. - 20:00 // Apofenija/1 // predstava
Vstop:

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Black box
Začetni koraki do vzpostavitve prve AR/VR galerije. Sreda, 13.10. ob 18.00. BlackBox + MFRU.
Black box
Mednarodni festival stop animacije Stoptrik bo tudi letos gostoval v GT22: v Black Boxu z animacijami Sashe Svirskega in na valovih našega podcasta.
Black box
Hecklab v sredo, 10.6. ob 20. uri vabi v BlackBox na prvo zvočno zvezo med MB in LJ.
Black box
Otvoritev uličnega plakata v Židovski ulici in kratka filmska retrospektiva v Black Boxu.
Black box
Do 30. novembra v GT22, Vetrinjskem dvoru, Lutkovnem gledališču Maribor.
Black box
Otvoritev razstave z avtorjem: Vetrinjski dvor, sreda, 13. marec ob 19. uri. Kratki filmi v BlackBoxu.GT22. Na ogled do 5. aprila.
Black box
Zvitorepčevo lutkovno paragledališče predstavlja: predvajanje kratkih animiranih filmov in lutkovnih predstav.
Black box
Dvokanalni video se poskuša približati ne-človeški perspektivi reke Mure in jo raziskuje kot živo mogočno entiteto.