Stoptrik 2020 v GT22

Otvoritev razstave Sashe Svirskega v BlackBoxu.GT22 > četrtek, 8. oktober ob 19. uri  >> na ogled do 11. oktobra

Predvajanje podcasta Film v Mariboru – (de)centralizacija slovenskega filma:

V četrtek, 8. oktobra 2020 se v Mariboru začenja 10. Mednarodni filmski festival StopTrik, vsakoletno praznovanje animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je največji tovrstni festival v Evropi in slovi po svojih s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. V Mariboru se bo festival odvil med 8. in 11. oktobrom, skrčena različica pa med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem.

Programska zasnova jubilejne festivalske edicije

Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje in drzno (ali morda naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu, ki bo potekal v Vetrinjskem dvoru, so izbrani filmi, s katerimi poskušajo organizatorice festivala ponazoriti vsako anti-vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z eno odlično stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom.

Tekmovalni program

Festival bo tudi letos predstavil štiri tekmovalne programe: tri sklope mednarodnega tekmovanja Stop animacija, kjer se bo odvrtel izbor sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije, in sklop Borderlands, v katerem bodo tekmovali sodobni eksperimentalni filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik. V sklopu Panorama bodo prikazani filmi, ki niso bili uvrščeni v tekmovalni program, a predstavljajo izstopajoča avtorska dela svetovne produkcije stop animacije. Vse projekcije bodo potekale v Vetrinjskem dvoru in so brezplačne.

Spremljevalni program

Poleg osrednjega tekmovalnega programa organizatorji pripravljajo dve tematski retrospektivi ter otroški in mladinski program, ki bo potekal v Lutkovnem gledališču Maribor in nastaja v sodelovanju s partnerskimi festivali PAF (Češka), Insomnia (Rusija), Linoleum (Ukrajina), O!PLA (Poljska) in Animafest Zagreb (Hrvaška). V spremljevalnem programu se bodo odvili tudi pogovori z avtorji in kuratorji, razstava in gledališka predstava Calais, Calais, ki ponuja vpogled v vsakdan beguncev in aktivistov v begunskem kampu v Franciji. Ustvarjalci animacije se bodo tudi letos v okviru festivala StopTrik lahko izobraževali pri priznanih mentoricah. Enkratno priložnost za nadgradnjo veščine animiranja predstavlja profesionalna delavnica stop animacije z najbolj priznano slovensko animatorko, režiserko in producentko animiranih filmov Špelo Čadež, in delavnica animacije z Anko Kočevar, ki je namenjena otrokom in mladim med 8. in 15. letom starosti. Tokratna festivalska edicija gosti tudi filmsko-vzgojni program za mlade Ostrenje pogleda, ki skozi stik s filmom in pogovore pri udeležencih spodbuja kritično mišljenje in mlade vodi skozi proces nastajanja in pisanja filmske kritike. Izobraževalni proces bo vodila dr. Maja Krajnc, odgovorna urednica revije KINO!.

Več o festivalu in programu na: https://www.stoptrik.com/

Deli
PROGRAM

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Black box
Začetni koraki do vzpostavitve prve AR/VR galerije. Sreda, 13.10. ob 18.00. BlackBox + MFRU.
Black box
Hecklab v sredo, 10.6. ob 20. uri vabi v BlackBox na prvo zvočno zvezo med MB in LJ.
Black box
Otvoritev uličnega plakata v Židovski ulici in kratka filmska retrospektiva v Black Boxu.
Black box
Do 30. novembra v GT22, Vetrinjskem dvoru, Lutkovnem gledališču Maribor.
Black box
Otvoritev razstave z avtorjem: Vetrinjski dvor, sreda, 13. marec ob 19. uri. Kratki filmi v BlackBoxu.GT22. Na ogled do 5. aprila.
Black box
Zvitorepčevo lutkovno paragledališče predstavlja: predvajanje kratkih animiranih filmov in lutkovnih predstav.
Black box
Dvokanalni video se poskuša približati ne-človeški perspektivi reke Mure in jo raziskuje kot živo mogočno entiteto.