Mobilni Udarnik v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru

POJDI Z MANO

! PRESTAVLJENO NA: Petek, 8.9., Mestni Park Maribor (pri bazenih), 19.30

Igor Šterk, Slovenija, 2016, BluRay, 83 min, starost 9+, slovenščina

>> vstop prost
>> projekcija bo v Mestnem parku pri bazenih pri lokalu Simona, na lokaciji poletnega Artkampa
>> v primeru slabega vremena projekcija odpade

Štirje najstniki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki ga zaradi obtožbe kraje mobitela mečejo iz šole. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, samosvoje, jezikavo meščansko dekle, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, ki mu je vse v življenju prinešeno na pladnju, spremeni v strahopetnega razvajenca in ko so najstniki prisiljeni, da se zanesejo drug na drugega v divjini, začnejo počasi opuščati svoje predsodke, prevzamejo odgovornost in se naučijo držati skupaj, da bi se tako rešili.

Zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu. Topel, a napet in mestoma srhljiv film se osredotoča na to, kaj se zgodi v današnjem svetu, ko tehnologija zataji in pridejo na plan “primarni” človeški instinkti.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=cpEH9cWZMro

 

NIKOLI NISVA ŠLA V BENETKE

Sobota, 9.9., dvorišče kluba Wetrinsky, Vetrinjski dvor, 20.00

Blaž Kutin, Slovenija, 2008, BluRay, 62 min

> gosta večera: idejni boter projekcije, igralec Aljoša Ternovšek in njegov oče ter soigralec v filmu Peter Ternovšek
> vstop prost
> v primeru slabega vremena v Vetrinjskem dvoru

Nikoli nisva šla v Benetke je zgodba o mladem paru, Gregu in Maši. Iz tujine ju pride obiskat Gregov oče Tone. Čeprav o tem nihče ne spregovori, se je zgodilo nekaj groznega. Da bi jima vsaj na kratko olajšal bolečino, ju Tone pelje ven, in tako se začne njihovo pohajkovanje z avtom. Na poti Grega in Maša doživljata hitre spremembe razpoloženja, sta agresivna, pa globoko žalostna, naenkrat vesela, nato živčna, depresivna, pa spet igriva … Skupaj sta, a obenem vsak zase. Prepad med njima postaja vse globlji, Tone pa ju medtem pelje vse bolj stran od doma, a nič bolj proč od tistega, kar se je zgodilo.

Predlog za projekcijo je na lani decembra na pogovoru #EkstremnoLokalno v GT22 podal Aljoša Ternovšek, saj film v Mariboru še ni bil uradno predvajan. Ternovšek se bo tudi udeležil projekcije in spregovoril o filmu.

Pogovor z Aljošo Ternovškom: https://soundcloud.com/maribor-is-the-future/maribor-is-the-future-009-filmski-pogovor-z-aljoso-ternovskom

 

VEČER ANIMIRANIH FILMOV SIRSKEGA AVTORJA JALALA MAGHOUTA

Ponedeljek, 11.9., Vetrinjski dvor, 20.00

> predvajanju filmov bo sledil pogovor z režiserjem, ki ga bo vodila Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti
> filmi se bodo predvajali z angleškimi podnapisi
> vstop prost

Jalal Maghout je sirski režiser animiranih filmov in vizualni umetnik. Rojen je bil leta 1987 v Damasku. Leta 2010 je diplomiral na Akademiji za umetnost, kjer je v letih 2011 in 2012 delal kot asistent. Prvi neodvisni film Creatures of inexistence je nastal leta 2010. Leta 2013 je sledil film Canvas on mixed media, ki je osvojil prvo nagradu na festivalu animiranega filma v Belgiji in bil predvajan na Cannskem filmskem festivalu v kategoriji kratkih filmov (Short film corner). Sledili so filmi Suleima (2014), Selfie attempt (2016) in Streben/Strive (2017). Od leta 2013 živi in dela v Berlinu.

Program:

SULEIMA (2014 – 15 min):

Suleima je ženska, ki je bila del sirske revolucije vse od njenega začetka. Bila je dvakrat pridržana in je izjavila: »Raje umrem, kot da vidim, da nekoga aretirajo, ne da sem nekaj poskušala narediti.«

CANVAS ON MIXED MEDIA (2013 – 5 min):

Vrane so bolj človeške, kot si lahko predstavljamo. Obstaja veliko logičnih razlogov, ki razložijo, zakaj vrane niso slabo znamenje.

SELFIE ATTEMPT (2016 – 1 min):

Snemanje selfija je lahko utrujajoč proces. Katero stran sebe, ali bolje rečeno, katerega sebe naj posnamem? In, ali je ta lahko pri miru? Ga je kljub temu mogoče posneti? Selfie Attempt je poskus avtoportreta v časovnem kontekstu, navdihnjen z vprašanjem nekoga, ali si lahko izposodi dan iz avtorjevega življenja, da bi videl, kašen bi bil zanj. Poleg tega poskuša video vizualizirati težko izkušnjo z migrenskimi glavoboli.

STREBEN / STRIVE (2017 – 2 min):

Vseživljensko stremenju k nečemu, kar je sam konec.

HAVE A NICE DOG (v delu / trailer – 2 min)

 

V LERU

Sreda, 13.9., Mestni Park Maribor (pri bazenih), 19.30

Janez Burger, Slovenija, 1999, BluRay, 90 min, slovenščina

> vstop prost
> v primeru slabega vremena odpade

Študent Dizi, stara bajta, živi svoje uživaško in brezdelno življenje v študentskem domu: na dnevnem redu so popivanje, spanje in gledanje televizije. Nekega dne se v njegovo sobo vseli bruc, ki Dizija vrže iz njegovega vsakdanjega ritma. Še več! Z brucem pride tudi Ana, ki je za nameček še noseča. Dizi se mora spopasti z novo situacijo…

“Glavni junak Dizi se je zataknil na prehodu v zrelo življensko obdobje. To se kaže v pomanjkanju življenske motivacije, konfuznosti, odtujenosti dekadentnosti in cinizmu s katerim brani svoj življenski status quo. Kako v takem stanju duha navezati pristen, topel ali vsaj normalen medčloveški odnos, najti vsaj začasno vodilo skozi življenje ali motiv za premik iz mrtve točke? V čem najti pozitivno vrednoto? Kako premagati strah pred življenjem in se odpreti drugemu?” – Janez Burger

Izsek iz filma: https://www.youtube.com/watch?v=ZP9Gb3YHtfw

 

GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST 2, LP FILM BULDOŽER – PLJUNI ISTINI U OČI

Sobota, 16.9., dvorišče kluba Wetrinsky, Vetrinjski dvor, 20.00

Varja Močnik, Slovenija, 2017, BluRay, 52 min, slovenščina, hrvaščina, srbščina

> vstop prost
> v primeru slabega vremena v Vetrinjskem dvoru
> gost projekcije bo nekadnji član skupine Buldožer Marko Brecelj

Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in jazza. Tako z ovitkom kot vsebino je prinesla nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na jugoslovanski popularno glasbeni sceni sredi sedemdesetih let. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko bodisi šokirale ali navduševale. Besedila so bila poezija ironije in absurdnosti, ki ji je navidezno manjkalo smisla, a so postala priljubljena in določene fraze so se prikradle v pogovorni jezik. Odnos skupine z mediji je bil že v času socializma, ko za PR še nismo slišali, zastavljen grandiozno in manipulatorsko. Njen prvenec Pljuni istini u oči je povzetek vsega naštetega. Ne le, da je beležil rekordno prodajo (preden je bil umaknjen iz prodaje oziroma prepovedan), album še po štirih desetletjih odmeva in navdušuje nove generacije glasbenikov.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=7ln20qSyFTo

*

#vsezafilm

Deli
PROGRAM
08. 03. - 18:00 // DAN ŽENA 2024 z Matejo Ratej // pogovor
Vstop: prostovoljni prispevki
15. 03. - 20:00 // Krvne zgodbe/Blood Stories // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Vsako nedeljo od 28. novembra do 19. decembra v Lutkovnem gledališču Maribor.
Mobilni Udarnik
Do 23. avgusta v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Minoritih.
Mobilni Udarnik
Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji, 16. junija v Kinodvorani.
Mobilni Udarnik
Naša filmska ekipa iz društva DRFK je znova pripravila vrhunski filmski program na prostem v sodelovanju s partnerji.
Mobilni Udarnik
Moment in Mobilni Udarnik na Živih dvoriščih od 25. junija do 4. julija.
Mobilni Udarnik
Letni kino Minoriti v Maribor v naslednjih tednih prinaša same filmske novosti z različnih koncev sveta.
Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...