Letni kino Minoriti od 24. julija do 19. avgusta

Letni kino Minoriti bo letos potekal med 24. julijem in 19. avgustom 2020. Nekoliko okrnjena četrta različica vse bolj priljubljenega letnega kina letos ob petkih, sobotah in sredah prinaša 12 celovečernih filmov s predfilmi in pogovori z gosti ter štiri otroške matineje ob nedeljah ter na en petek.

Regionalno obarvan program in novost: otroške matineje

Letošnji program Letnega kina Minoriti se bo osredotočil na regionalne filmske ustvarjalke in ustvarjalce, ki so letos in lani požele_i velike uspehe v mednarodnem filmskem prostoru. Za otvoritveno predpremiero smo v petek, 24. julija zbrali dobitnika nagrade Lux za najboljši evropski film leta Bog obstaja, ime je Petrunija, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je med številnimi drugimi prejel tudi dve nagradi na prestižnem Berlinalu. Že v sredo, 29. julija nas čaka nova predpremiera, in sicer zmagovalca lanske izvedbe največjega vzhodnoevropskega filmskega festivala v Karlovih Varih: Foter, bolgarskih avtorjev Kristine Grozeve in Petra Valchanova.

Sledil bo slovenski paket: težko pričakovana premiera slovenskega dokumentarca leta Hči Camorre in pogovor z avtorjem Sinišo Gačićem in filmsko ekipo v petek, 31. julija; in v soboto, 1. avgusta »žmohtno« porabsko vaško zgodbo Oroslan, nov mednarodni presežek mariborskega filmarja Matjaža Ivanišina, ki se nam bo prav tako pridružil na pogovoru po projekciji. Že v sredo, 5. avgusta bomo nadaljevali z zanimivimi filmsko-pogovornimi večeri, saj na projekcijo zgodovinsko prelomnega Dnevnika Diane Budisavljević prihaja tudi režiserka Dana Budisavljević. Regionalni paket pa bosta zaokrožila dva najuspešnejša filma letošnjega in lanskega leta: zmagovalec slovitega Sundanca v sekciji dokumentarcev in prejemnik številnih mednarodnih nagrad Medena zemlja, ki ga bomo predpremierno zavrteli v soboto, 8. avgusta; in dobitnik kar 10 vesen, tudi najpomembnejše za najboljši slovenski film leta, in številnih mednarodnih priznanj – čudovite Zgodbe iz kostanjevih gozdov, po projekciji katerih se bomo v petek, 14. avgusta pogovarjali tudi z režiserjem Gregorjem Božičem.

Preostali program bodo zaznamovali vrhunci filmske sezone, ki so bili letos v znamenju filmark in filmskih junakinj. V soboto, 25. julija si bomo premierno v Mariboru ogledali Jadralke, navdihujoč dokumentarec o prvi ženski posadki, ki je objadrala svet. V petek, 7. avgusta bo na sporedu eden najbolj ganljivih filmov leta, brazilska zgodba o dveh sestrah, ki ju loči krut patriarhalni sistem: Nevidno življenje Evridike. V sredo, 12. avgusta bomo premierno zavrteli nemško dramo, prežeto z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo dekleta z vedenjsko motnjo, Razbijalka sistema, nemške režiserke Nore Fingscheidt. V soboto, 15. avgusta si bomo privoščili premiero barvite srhljivke o roži, ki prinaša srečo, Mali Joe, avstrijske avtorice Jessice Hausner in z odlično Emily Beecham, ki si je za vlogo prislužila nagrado za najboljšo igralko na lanskoletnem Cannesu. Za konec pa bomo v sredo, 19. avgusta postregli še s frankofonsko ljubezensko mojstrovino Portret mladenke v ognju, pod katero se je podpisala filmarka Celine Sciamma.

Novost letošnjega letnega kina so otroške matineje, ki smo jih v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor pripravili v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom in mariborskima filmskima festivaloma Enimation in Stoptrik. Začele se bodo v nedeljo, 2. avgusta ob 10. uri, ko bomo zavrteli digitalno restavrirano slovensko mladinsko klasiko Kekec; drugi del nepozabnih dogodivščin najbolj znanega slovenskega filmskega junaka Srečno, Kekec! pa bo prav tako v restavrirani različici sledil teden dni kasneje ob isti uri. V petek, 14. avgusta ob 17. uri bo program kratkih animiranih filmov za najmlajše z naslovom Pripovedke iz živalskega kraljestva pripravil festival stop animacije Stoptrik, ki bo z Zgodbami oživljenih lutk v nedeljo, 16. avgusta ob 19. uri razvajal tudi mladino in odrasle. Zadnja matinejska klapa pa bo pripadla festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation, ki bo izbor filmov otrok in mladih z vsega sveta v Maribor pripeljal v nedeljo, 16. avgusta ob 10. uri.

Program in spletna prodaja vstopnic sta na voljo na: https://letnikinominoriti.lg-mb.si/program/

Vse za film!

Izjave soorganizatorjev

Letni kino Minoriti, izjemen ambient, ki skozi julij in avgust prikaže filmske vrhunce preteklega in letošnjega leta, tudi letos soustvarjajo partnerji Društvo za razvoj filmske kulture z GT22, Lutkovno gledališče Maribor in MARIBOX.

Stipe Jerič, direktor Mariboxa:
»Letos je bil celoten projekt pod vprašajem. Preigravali smo različne scenarije, od tega da ga izvedemo v neokrnjeni obiki, do tega, da se projekt v celoti letos odpove oz. se izvedel le ena projekcija. Ves čas smo si prizadevali, da v kolikor bo epidemiološka slika in s tem povezani ukrepi, to dopuščali, projekt izvesti na najboljši možni način. Dejstvo je, da je projekt finančno zahteven in da tudi v najboljših časih projekt ni profitabilen, ampak tudi mi kot gospodarska družba moramo kdaj dati prednost razvoju fulmske kulture pred dobički, še zlasti to velja za letošnje leto, ki pod velik vprašaj postavlja prihodnost kinematografske dejavnosti nasploh.«

»Letni kino Minoriti se je po treh letih odličnih projekcij in dogodkov dodobra zasidral v naše poletne načrte. V Lutkovnem gledališču Maribor smo letos posebej veseli novosti – filmskih matinej za otroke in mladino. Pri tem se povezujemo z našim, že 31. Poletnim lutkovnim pristanom ter s festivaloma Stop trik in Enimation. Rastemo in se krepimo ter kljubujemo posebnim razmeram, ki zaznamujejo letošnje leto, a vendarle skrbimo za varnost gledalcev z vsemi potrebnimi ukrepi,« je povedala Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

» Projekt poteka s soglasjem NIJZ, imamo jasno določen sedežni red, ves čas bomo prizorišče razkuževali, vse pa pozivamo, da izkoristite možnost spletnega plačila za vstopnice in predvsem, da prihajate k nam zdravi. Žal prilagojen sedežni red pomeni, da bomo namesto 520 gledalcev lahko sprejeli le 140 ljubiteljev filma. Kljub temu smo veseli, da bomo Letni kino Minoriti lahko izvedli,« še dodaja Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.
Posebnost je letos tudi akcija Nakup prostega sedeža za podporo projektu. Ponudbe in predloge za sodelovanje še zbirajo, vsem pa se zahvaljujejo za podporo, saj s tem pomagajo ohranjati kulturo v mestu.

Gostinski del v Minoritih je letos prevzela Darja Pernat – Doda, KGB: »Zelo smo veseli, da lahko letos sodelujemo z Lutkovnim gledališčem. Prevzeli smo gostinski del, ki bo odprt med 20.00 uro in polnočjo, tako da si obiskovalci lahko še pred začetkom projekcij privoščijo osvežitev.« KGB na Minoritih pripravlja tudi spremljevalni glasbeni in odrski program, več o njem najdete na: http://klub-kgb.si/

Akcija KUPIL SEM PRAZEN SEDEŽ

Spoštovani!

Prihodek kina prinašajo prodane vstopnice – sedeži. Letos bomo morali del sedežev Letnega kina Minoriti obdržati praznih.

Zato smo partnerji pripravili akcijo KUPIL SEM PRAZEN SEDEŽ, s katero se lahko z nakupom praznega sedeža umestite na tribuno in druga promocijska mesta (programski letak, telop pred projekcijo ….)

Za vse, ki se nam boste letos pridružili kot partnerji pri izvedbi Letnega kina, imamo rezerviranih 350 sedežev.

Prazen sedež za vseh 12 filmskih večerov opremljen z vašim imenom oz. logotipom = 50€
Otoček = 5 praznih sedežev + oglaševanje na telopu pred projekcijo in v tiskovinah = 250€
Vrsta = 30 sedežev + oglaševanje na tiskanih materialih, na telopu pred projekcijo + zahvala v govorih pred filmi in obvestilih za medije = 1500€

S svojim prispevkom nam boste pomagali pokriti naše stroške, ki nastajajo za:
avtorske pravice za filme,
pripravo programa,
promocijo,
stroške dela kinooperaterk in kinooperaterjev, programskih sodelavk in sodelavcev, hostes/-nikov, varnostnic in varnostnikov, blagajničarjev in blagajničark …

V kolikor ste zainteresirani za sodelovanje nas kontaktirajte direktno preko FB ali na:
Tina Kren Mihajlović
telefon: 041 695 185
email: pr@lg-mb.si

Naj se življenje vrne v vse pore družbe!

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Vsako nedeljo od 28. novembra do 19. decembra v Lutkovnem gledališču Maribor.
Mobilni Udarnik
Do 23. avgusta v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Minoritih.
Mobilni Udarnik
Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji, 16. junija v Kinodvorani.
Mobilni Udarnik
Moment in Mobilni Udarnik na Živih dvoriščih od 25. junija do 4. julija.
Mobilni Udarnik
Letni kino Minoriti v Maribor v naslednjih tednih prinaša same filmske novosti z različnih koncev sveta.
Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Filmske projekcije na prostem bodo potekale od 8. do 16. septembra.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...