Letni kino Minoriti 2021

Po uspešni otvoritvi bogat program premier, pogovorov in sodelovanj

.

Vsako sredo in soboto ter en ponedeljek ob 21. uri. Do 23. avgusta. Več na: https://letnikinominoriti.lg-mb.si/program/

.

Sobotna otvoritev je skoraj do zadnjega kotička napolnila avditorij na Minoritih. (foto: Gregor Salobir)

 .

.

PRESTAVLJENO na torek, 20. julij:
Feministični filmski večer v družbi Obetavne mladenke, Kluba režiserk in Fefi

V soboto si bomo ogledali film Obetavna mladenka (Promising Young Woman), ki si je za izjemno zgodbo letos prislužil scenarističnega oskarja. Mlado Cassie, ki navzven deluje kot običajna obetavna mladenka, a nihče ne ve, da ima skrivni alterego, vrhunsko odigra Carey Mulligan.

Večer nastaja v sodelovanju s Klubom režiserk pri DSR (Društvu slovenskih režiserjev) in Feminističnim filmskim festivalom Fefi, ki je letos marca doživel svojo krstno izvedbo. Gostja večera bo slovenska režiserka Sonja Prosenc, ki nam bo predstavila delovanje kluba, z njo pa bomo po projekciji tudi debatirali o filmu.

Za piko na i si bomo ogledali še navdihujoč predfilm Draga Jožica, ki ga prispevata festival Fefi in Luksuz produkcija. Govori o Jožici, ki po 50 letih zakona spozna, da svoboda ni le privilegij, ampak tudi njena pravica. Nastal je na Mednarodni delavnici dokumentarnega filma DoKKu 2019 v sklopu DZMP projekta Medijski angažma mladih v Krškem.

.

Dokumentarni sredi z mlado generacijo: Greta in Zakaj skačem

V okviru dokumentarnih sred nas v juliju čakata dva izjemna filma o čudovitih mladih ljudeh, ki pogosto ostajajo nerazumljeni in neupravičeno odrinjeni na rob naše, do drugačnosti in prepotrebnih sprememb nestrpne družbe.

21. julij ob 21. uri: GRETA
»Ker se vsi naši voditelji vedejo kot otroci, bomo morali odgovornost prevzeti otroci,« je preprosto in obupano osnovno sporočilo najstnice. Pri mladi generaciji po vsem svetu je bila zato sprejeta kot navdih in motivacija za kritičen in političen angažma, čeprav je v bistvu le dekle, ki si upa reči, česar se vsi globoko v sebi zavedamo, a to odrivamo, ker je postavljeno nekam v megleno prihodnost …

28. julij ob 21. uri: ZAKAJ SKAČEM
Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka Naokija Higashide, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se: zakaj skače.

.

Sobotni premieri poljske filmske mojstrice in indijskega mojstra: Šarlatan in Fotograf

24. julij ob 21. uri: ŠARLATAN
Osupljiva zgodba človeka, nadarjenega z izjemnimi sposobnostmi je postavljena na ozadje dogodkov totalitarnih petdesetih let prejšnjega stoletja. Film večkrat nagrajene poljske filmarke Agnieszke Holland se je potegoval za zlatega medveda za najboljši film na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu.

31. julij ob 21. uri: FOTOGRAF
Film Ritesha Batre je nežna, nostalgična in humorja polna romanca o dveh osamljenih dušah, ki se srečata na kaotičnih ulicah Mumbaja. Ulični fotograf, ki ga gospodovalna babica priganja k poroki, prepriča plaho dekle iz premožnejše družine, da se izdaja za njegovo zaročenko. Kljub velikim kulturnim razlikam se par zbliža, nepričakovano prijateljstvo pa obrne na glavo njun pogled na svet.

Deli
PROGRAM

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Naša filmska ekipa iz društva DRFK je znova pripravila vrhunski filmski program na prostem v sodelovanju s partnerji.
Mobilni Udarnik
Moment in Mobilni Udarnik na Živih dvoriščih od 25. junija do 4. julija.
Mobilni Udarnik
Letni kino Minoriti v Maribor v naslednjih tednih prinaša same filmske novosti z različnih koncev sveta.
Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Filmske projekcije na prostem bodo potekale od 8. do 16. septembra.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...
Mobilni Udarnik
Na Letnem kinu Minoriti smo za konec programa pripravili bonus premiero dokumentarca Stoletje sanj, o inovatorju Petru Florjančiču.
Mobilni Udarnik
Animirana mojstrovina, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko. Režija: Michaël Dudok de Wit. Koprodukcija: Studi Ghibli.