Minoriti v znamenju filmskih (pred)premier

Letni kino Minoriti po uvodnem slovenskem trojčku in posvetilu filmarki Agnes Varda v Maribor v naslednjih tednih prinaša same filmske novosti, med drugim tudi nova filma Pedra Almodovarja in Floriana Henckela von Donnersmarcka ter dokumentarce o Ingmarju Bergmanu, Lucianu Pavarottiju in koncertu Bruca Dickinsona (Iron Maiden) v obleganem Sarajevu.


foto/pigac.si

Predpremiera novega Almodovarja

Začenjamo že jutri (v soboto, 20. julija) ob 21. uri, ko bomo v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor neposredno po veliki filmskih festivalih predpremierno v mestu zavrteli nov film španskega mojstra Pedra Almodovarja: avtobiografsko odo filmski ustvarjalnosti Bolečina in slava (Dolor y gloria). V njem je znova združil najbolj prepoznaven španski filmski par Penelope Cruz in Antonia Banderasa, ki si je maja na filmskem festivalu v Cannesu prislužil tudi nagrado za najboljšega igralca.

Posvečeno Ingmarju Bergmanu

Ob 101. obletnici rojstva se bomo v sredo, 24. julija ob 21. uri s premiero dokumentarca Bergman: eno leto, eno življenje posvetili filmskemu mojstru Ingmarju Bergmanu.Švedski filmar velja za enega najboljših avtorjev vseh časov, ki je pomenil inspiracijo in vzor za številna druga velika imena svetovnega filma. Med drugim je poznan po filmskih mojstrovinah, kot so: Sedmi pečat (1957), Divje jagode (1957), Persona (1966), Prizori iz zakonskega življenja (1973), Fanny in Alexander (1982) id. Film govori o njegovem najbolj produktivnem prelomnem letu 1957.

Premiera filma Delo brez avtorja

Novi film Floriana Henckela von Donnersmarcka, med drugim režiserja filma Življenje drugih (Das Leben der Anderen) se začne na razstavi degenerirane umetnosti v Münchnu. Mladi fant po imenu Kurt (Cai Cohrs) in njegova svobodomiselna teta Elisabeth (Saskia Rosendahl) stojita v skupini in poslušata nacističnega vodiča (Lars Eidinger), ki se z zaničevanjem posmehuje sliki Kandinskega: »Kako lahko to oplemeniti tvojo dušo?« To vprašanje odmeva skozi celoten film, ki ohlapno temelji na življenju nemškega slikarja Gerharda Richterja, ki ga pogosto imenujejo največji še živeči slikar na svetu. Film, ki bo na sporedu v soboto, 27. julija ob 21. uri je bil nominiran za oskarja in za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Posvečeno Lucianu Pavarottiju

V sredo, 31. julija ob 21. uri se bomo s predpremiero dokumentarca Pavarotti posvetili tenoristu Lucianu Pavarottiju, ki je bil eden najbolj priljubljenih pevcev v drugi polovici 20. stoletja. »Tenor ljudstva«, kot so mu pravili, je posedoval redko mešanico osebnosti, genija in zvezdništva. Film, ki prikazuje tega čudovitega človeka in velikana glasbe, je režiral oskarjevec Ron Howard, ki je redke intervjuje s Pavarottijevo družino in sodelavci, nikoli poprej videne posnetke in najnovejšo tehniko zvoka zaokrožil v vrhunsko celoto.

Evropski film leta: Hladna vojna

V soboto, 3. avgusta ob 21. uri si bomo ogledali novo mojstrovino poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega (Ida), za katero si je na filmskem festivalu v Cannesu prislužil nagrado za najboljšo režijo in na nagradah evropske filmske akademije pobral praktično vse najpomembnejše, tudi za najboljši evropski film leta. Nesrečna ljubezenska zgodba se dogaja v nesrečnih zgodovinskih okoliščinah razklane povojne Evrope in se vrti okrog poljskega para Zule in Wiktorja, ki sta ju odlično upodobila Joanna Kulig in Tomasz Kot. Film zaznamuje izjemna črno-bela tehnika, ki zaradi odlične glasbe in scenografije kljub temu izpade bolj barvit kot marsikateri film v barvi.

Premiera kritiške uspešnice Požiganje

Ko se korejski filmski mojster Lee Chang-dong loti zgodbe japonskega literarnega mojstra Harukija Murakamija, je jasno, da bomo dobili izjemen film. In nič manj kot to se je zgodilo s korejskim filmom leta Požiganje – globoko osebnim, boleče intimnim, počasi tlečim trilerjem, ki nas na dihjemajoče subtilen način popelje v temačne kotičke goreče ljubezni. Velika kritiška uspešnica letošnje filmske sezone je pobrala pohvale in nagrade filmskih kritikov in kritičark praktično po vsem svetu, tudi na filmskem festivalu v Cannesu. Premierno v Mariboru si jo bomo ogledali v sredo, 7. avgusta ob 21. uri.

Predsarajevska premiera: Kriči, Sarajevo!

Tik pred začetkom filmskega festivala v Sarajevu si bomo v soboto, 10. avgusta ob 21. uripremierno v Mariboru ogledali dobitnika srca Sarajeva, dokumentarec Kriči, Sarajevo!Film Tarika Hodžića spremlja zgodbo neke hladne decembrske noči, leta 1994, ko je pred osuple obiskovalce sarajevskega kulturnega doma v oblegano prestolnico Bosne in Hercegovine stopil Bruce Dickinson, legendarni pevec skupine Iron Maiden. Za naslednjih nekaj ur je vojna izginila in ljudje so lahko skoraj spet verjeli, da je normalno življenje mogoče. Dickinson je v mikrofon zavpil »Scream for me Sarajevo!« in z njim so vpili vsi, ki so tiste noči tvegali življenja, da bi bili lahko del tega zgodovinskega koncerta.


Več o programu in spletna prodaja vstopnic na:
https://avditorij.lg-mb.si/program/

PDF letošnjega programa:
https://gt22.si/wp-content/uploads/2019/06/zlozenka-minoritti-2019net.pdf

Facebook stran:
https://www.facebook.com/LetniKinoMinoriti/

Deli
PROGRAM
11. 05. - 20:00 // Heroj 4.0 – Business as Usual // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €
12. 05. - 20:00 // Heroj 4.0 – Business as Usual // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €
24. 05. - 20:00 // Dobra družba // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €
25. 05. - 20:00 // Dobra družba // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Vsako nedeljo od 28. novembra do 19. decembra v Lutkovnem gledališču Maribor.
Mobilni Udarnik
Do 23. avgusta v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Minoritih.
Mobilni Udarnik
Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji, 16. junija v Kinodvorani.
Mobilni Udarnik
Naša filmska ekipa iz društva DRFK je znova pripravila vrhunski filmski program na prostem v sodelovanju s partnerji.
Mobilni Udarnik
Moment in Mobilni Udarnik na Živih dvoriščih od 25. junija do 4. julija.
Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Filmske projekcije na prostem bodo potekale od 8. do 16. septembra.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...