Organizirajmo se, združimo se!

Sobota, 19. marec.

> 15.00 – 17.00 Delavnica časopisnega novinarstva Prekarna pomlad // GT22
(prijave zbiramo do 17.3. na https://forms.gle/L4G34KV6enKHMoZx5)

> 18.00 Forumska predstava Cesta prekarskih brigad // IntimniOder.GT22

> 20.00 Otvoritev fotografske razstave Amadeja Canjuge // Avla.GT22
(razstava bo v Avli.GT22 na ogled do 1. aprila 2022)

Vstopnine ni.

.

Pojem »prekarnost« označuje negotovo, začasno, občasno (in v praksi pogosto tudi slabo plačano) delovno aktivnost. Prekarni delavec je tako nekdo, ki se je znašel med brezposelnostjo in pogodbo za nedoločen čas, ker pa je redko deležen delovnopravnega varstva in socialne varnosti, si tudi težko privošči dostojno življenje. In ker so vse te negotove oblike dela legalne, za delodajalce večkrat ugodnejše in zaradi tega vse bolj razširjene, se marsikateri prekarec niti ne zaveda, kako hitro se lahko znajde ali pa se je že znašel v izkoriščanem položaju.

.

Mariborska gledališka skupina Omletnice_ki izvira iz šole gledališča zatiranih, ki z različnimi metodami in tehnikami koristi gledališče kot orodje za doseganje družbenih sprememb. V teh negotovih časih se je odločila osvetliti problematičnost prekarnega dela, saj se prekarne_i delavke_ci pogosto znajdejo v izkoriščanem položaju: med brezposelnostjo in pogodbo za nedoločen čas, brez delovnopravnega varstva in socialne varnosti si številni težko privoščijo dostojno življenje.

Omletnice in Omletniki so se v sklopu projekta Organizirajmo se, združimo se! odločili pripraviti tudi delavnico časopisnega gledališča, ki z različnimi podtehnikami opozarja na nekritičnost, pristranskost in moč medijev. Časopisno gledališče je namreč tehnika, ki se lahko izvaja kot delavnica ali pa kot proces ustvarjanja teksta oziroma scenarija. Nedramska besedila (časopisne članke, državno ustavo, deklaracije, akte, oglase ipd.) se z različnimi podtehnikami preoblikuje, in sicer s prevpraševanjem, kaj teksti izpostavljajo in kaj prikrivajo, na kaj naslovi in fotografije opozarjajo ter koga pri tem nagovarjajo. In na kak način dominira tisti, ki jih ustvarja? Odgovorite si na vprašanja na razgibani dvourni delavnici, ki se bo dogodila v soboto, 19. 3., ob 15.00, v GT22, po zaključeni delavnici pa vas skupina vabi tudi na forumsko predstavo, v kateri lahko popolnoma spremenite potek odrskega dogajanja.

Zainteresirani za delavnico časopisnega gledališča lahko oddate prijavo do 17. 3. na povezavi: https://forms.gle/L4G34KV6enKHMoZx5

.

Predstava obravnava življenje petih različnih prekarnih delavcev, katerih navidezno nepovezana življenja naenkrat združi skupna težava: vlada sprejme zakon, ki bi zvišal cene osnovnih življenjskih potrebščin.

Forumska predstava, prepoznana in nagrajena kot socialno-družbeno povezovalna, želi z neposrednim stikom z občinstvom raziskati predstavljen družbeni problem. Posebna vloga jokerja pomaga publiki, da se aktivno vpleta v dogajanje na odru in s tem ponudi zunanjem opazovalcem priložnost, da izrazijo lastno mnenje, lahko pa tudi neposredno intervenirajo v dogajanje na odru. Torej zamenjajo enega od igralcev_k in z rešitvijo spremenijo potek predstave.

Zato vabljeni v soboto, 19. marca, v GT22, kjer bodo Omletnice in Omletniki uprizorili zaključno forumsko predstavo, ki so jo ukrojile različne tehnike in metode gledališča zatiranih, delavnice časopisnega gledališča, razgovori in intervjuji.

Po predstavi sledi še pogovor o prekarnosti in povabilo na razstavo, ki bo ponudila vpogled v razvoj projekta, izkušnje in delovne prostore različnih prekarnih delavcev, prevedeno knjigo o gledališču zatiranih, letošnji koledar, ki so ga Omletnice_ki pripravili z Društvom ZIZ, in prispevke, ki so posegli v medijski prostor.

.

.

** Skupina je projekt razvijala pod okriljem Pekarne magdalenske mreže Maribor in je financiran s strani programa Erasmus+, Evropska solidarnostna enota in Movita (Zavoda za razvoj mobilnosti mladih).

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni oder
Avtorski projekt na meji med dramo in performansom, lutkami in gledališčem predmetov, znanostjo in umetnostjo.
Intimni oder
Godzilla Tribute Band je gledališče predmetov, kartonskih škatel, preprog in predvsem ljudi. Inspiracijo išče v punku, starih filmih in pretiranem patosu.
Intimni oder
Na delavnici bomo obdelovali_e čudno čutne tatvine, ki burijo domišljijo in pri gledalcih zbujajo veliko (ne)lagodje.
Intimni oder
Tatovi podob se vračajo pod Pohorje!
Intimni oder
Sodobna barda, Gregor Zorc in Matej Recer, nas brezkompromisno soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori.
Intimni oder
Iskanje osebnosti Slovenije v evropskem pogledu in druga vprašanja, ki bodo ustvarila našo potico, ki je seveda brez rozin.
Intimni oder
Forecasting raziskuje proces gledanja videoposnetkov tako, da ga zreducira na bistvene elemente: na telo in na zaslon.
Intimni oder
Ustvarjalec vojn je multidisciplinarna gledališka predstava, ki združuje vizualno umetnost, nove medije z dokumentarnim in predmetnim gledališčem.