Ulična galerija MB  I  LUKA MUROVEC: POHORSKI BISERI

 

Ulična galerija MB  I  Židovska ulica  I  2022

#44

 

LUKA MUROVEC: POHORSKI BISERI

Bilo je nekoč tako, da je svet razlagala in življenje usmerjala mitologija. Na pohorskem hribovju so francoski raziskovalni zdravniki že v 18. stoletju prepoznali neobičajno veliko število vračark in čarovnikov, nerazumljivih obredov, čudaških običajev in izjemno duhovno predanost k spoštovanju skrivnostnih gozdnih bitij.

Raziskava v tekstu in skici predstavi kanček pozabljenih, a dobro dokumentiranih pojavov iz pohorske družbe v zadnjih dveh stoletjih do danes.

Luka Murovec (Maribor, 1986) je prostorski strokovnjak, ki se ukvarja z arhitekturo, umetnostjo in raziskovanjem, s poudarkom na izboljšanju skupnih in javnih prostorov. Na arhitekturnem bienalu v Benetkah je, skupaj s kolektivom raumlaborberlin, leta 2021 osvojil najvišje priznanje Zlati lev. Njegovo delo je bilo predstavljeno na Beneškem umetnostnem bienalu 2022, Centru Pompidou Pariz, Documenta v Kasslu, Club Transmediale v Berlinu, Brooklyn Public Library, Chicago Architecture Biennale, Svetlobna gverila v Ljubljani in mnogih drugih.

www.lukamurovec.net

Deli
PROGRAM

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Avla
radijska igra v nastajanju
Avla
(spevi za mrtve otroke po Gustavu Mahlerju)
Avla
Ulična galerija Židovska #53 / mestna akcija
Avla
javni dogodek v soboto 27. april
Avla
Gostujemo v Galeriji MKC/Dom mladih Split, Hrvaška
Avla
Avla
predstavitev knjige »Rožengrunt« z Matejo Ratej