Poziv: Razstavni inkubator

Ustvarjalke_ci, pozor!

Vabimo vas k prijavi na POZIV USTVARJALKAM_CEM: razstavni inkubator. Natečaj se bo zaključil z razstavo, ki bo v pričetku aprila potekala v sklopu Eco Fashion Week-a (Tedna eko mode). Dogodki in razstava se bodo odvijali v prostorih GT22 v Mariboru in bodo vezani na tematiko (ne)ekoloških modnih praks. Iščemo dela in avtorje_ice, ki se ukvarjate z omenjeno tematiko.

Mladi za podnebno pravičnost in GT22 iščemo alternative ustaljenim družbenim praksam, zato tudi v sklopu svojega delovanja iščemo nove pristope in rešitve. To se reflektira tudi v principu poteka priprav na razstavo: izbora del, naslova razstave in postavitve. Postopek je zasnovan v eksperimentalnem skupnostnem duhu, zato boste vse_i, ki se boste odzvali na naš poziv, tudi sodelovali_e pri izboru del, ki bodo razstavljena. Avtorji_ice izbranih del boste prisotne_i pri snovanju in izvedbi postavitve.

Informacije o postopku prijave: https://tinyurl.com/4fjtpb8d
Rok za prijave: 2. marec 2o22

Več o tematiki:

Modna industrija za svoj obstanek in za ustvarjanje profita potrebuje konstantno inovacijo, neprekinjeno produkcijo in potrošnjo. Ceno za to pa plačujejo okolje, podplačane delavke, delavci, tudi otroci, ki pogosto delajo v zdravju škodljivih in celo smrtonostnih okoliščinah (gl. Rana Plaza), ter potrošniki, ki smo podvrženi psihološkim pritiskom in zahtevam, da se vsako sezono znova stilsko prerodimo. Modna industrija je med najbolj hiper-kapitalističnimi industrijami: proizvaja dobrine za kratkotrajno uporabo, je izjemno globalizirana in deluje v izrazito nepravičnem duhu. Cene in kvaliteta oblačil padajo, potrošnja pa se povečuje, zaradi česar vse več oblačil vedno hitreje pristane na smetiščih, pogosto v državah v razvoju, ki nimajo kapacitet za spopadanje z nastalimi odpadki. Za proizvodnjo bombaža se degradira ogromne površine Zemlje, med izdelavo, transportom in reciklažo oblačil se izpusti ogromne količine toplogrednih plinov in škodljivih kemikalij, večina oblačil je iz sintetičnih materialov, že med pranjem le-teh se v vodo izločajo koščki mikroplastike, ki pristanejo v vodnih virih. V letu 2015 smo v Sloveniji zbrali 37.000 ton odpadnega tekstila, vsak_a Slovenka_ec zavrže povprečno 12 kilogramov oblačil letno.

Modna industrija potrebuje preporod. Revolucijo. Sprašujemo se: ali lahko resnično trajnostna, kreativna in pravična moda v trenutnem ekonomsko-političnem sistemu sploh zares obstaja?

Deli
PROGRAM
10. 10. - 20:00 // Vito Weis: Slaba družba // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
11. 10. - 20:00 // ŠtudenTeater: Coven-kongres čarovnic // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
13. 10. - 20:00 // Apofenija/1 // predstava
Vstop:
22. 10. - 20:00 // Tehnoburleska Tatovi podob // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Avla
Šest golih ženskih teles se umešča v prostor, išče mesto v občinstvu, na odru, ob stenah prizorišča.
Avla
Razstava Maska – Stayin’ Alive do 8. 6. 2022
Avla
𝐌𝐞𝐝 𝟑𝟏. 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐞𝐦 𝐢𝐧 𝟑. 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐨𝐦 𝐛𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐭𝐨𝐥𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐛𝐨𝐫!
Avla
Ulična galerija MB #1/2022 v Židovski ulici. Otvoritev: 1. marec ob 18.00. Na ogled do 29. marca.
Avla
Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v AVLI GT22 razstava plakatov svetovno znanih grafičnih oblikovalcev na temo "strpnosti".
Avla
Otvoritev razstave v Ulični galeriji Maribor bo v sredo, 19. januarja ob 18. uri. Na ogled bo do 19. februarja.