Maribor is the future #129: srk, SRK, strategija

V mestu nastaja nov lokalni program kulture, ki se tokrat imenuje Strategija razvoja kulture 2022 – 2026. Če ste mislili, da smo se zmotili pri prvi letnici, se nismo … Leto je skoraj naokoli in čeprav je strokovna komisija končala delo na osnutku konec aprila, se je strategija vmes izgubljala 4 mesece po uradih in občinskih pisarnah. Rezultat je zaskrbljujoč. Za javno razpravo je ostalo le mesec dni časa, kljub temu pa je prispelo kar 206 predlogov za izboljšave. Znova na Uradu za kulturo in mladino ne znajo povedati, kdaj in po katerem ključu bodo ti predlogi implementirani v končni dokument. Najbolj sporna točka je vsekakor Pekarna, ki je v strategiji po vijuganju po občinskih koluarjih kar naenkrat izgubila svojo lokacijo v nekdanji vojaški pekarni, čeprav je komisija jasno zapisala, da je ni mogoče preseliti. Tudi drugje pa so zaveze manj zavezujoče in ukrepi manj podkrepljeni, kot bi od takšnega dokumenta pričakovali.

V studio Radia MARŠ smo na pogovor povabili članico strokovne komisije dr. Karolino Babič, članico programskega sveta Kulturnega centra Pekarna Urško Breznik, strokovno vodjo Asociacije – ki je mariborski občini svetovala, naj se dokumenta loti ponovno – Polono Torkar, po telefonu pa smo poklicali tudi koordinatorja novoustanovljenega sindikata za ustvarjalnost in kulturo ZASUK Miho Blažiča. Na pogovor smo povabili tudi direktorja Urada za kulturo in mladino Klemna Brvarja, a se je telefonsko opravičil, z urada ali občine pa niso poslali nikogar drugega.

Deli
PROGRAM
19. 10. - 16:00 // Umetnost v javnem prostoru // Delavnica
Vstop: brezplačno

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Podcast
Potepuh, begunec, včerajšnji ali današnji, se sooča z ovirami, ki jih na njegovi poti seje življenje.
Podcast
Vito Weis je pred mikrofon in na svojo znamenito kavico povabil Gregorja Zorca, najboljšega igralca Tedna slovenske drame 2023.
Podcast
Pogovor z igralcem Vitom Weisom po mariborski premieri predstave Slaba družba.
Podcast
Pogovor s Petjo Golec Horvat, dijakinjo, performerko, igralko, plesalko, glasbenico.
Podcast
Pogovor z Matic Komelom, študentom, glasbenikom - članom zasedbe OK.travnik in kandidatom Levice na parlamentarnih volitvah.
Podcast
Podkast pogovor z oblikovalcem, organizatorjem, ustanoviteljem kolektiva Lantern in Studia 12:22.
Podcast
Jakob Sever Klasinc je dijak, aktivist, organizator in član Mladih za podnebno pravičnost.
Podcast
How to work together? How to work? How to? A talk with Dr. Marc R. Dusseiller, transdisciplinary scholar and lecturer.