Fokus: Slovenci in nas meje

Razstavi v avli je po vnaprejšnjem dogovoru na ogled še do 3. septembra. Vstopnine ni.

.

Zoran in Ivan Smiljanić: Črni plamen

Stripar Zoran Smiljanić je v sodelovanju s svojim sinom Ivanom, zgodovinarjem, ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu v sličicah stripa Črni Plamen ovekovečil grozljivi in prelomni zgodovinski dogodek ter ga hkrati prepričljivo postavil v zgodovinski in družbeni kontekst. Strip Črni plamen se hkrati bere kot zgodba o dveh prijateljih, ki ju ločijo nepremostljive zgodovinske in družbene silnice, kot vinjeta enega najbolj nasprotujočih si in pomembnih pomorskih evropskih mest prejšnjega stoletja, kot zgodovinska lekcija o rojstvu fašizma v Italiji in kot grozljivka o enem najbolj enigmatičnih, a hkrati premalo znanih in razumljenih dogodkov v slovenski zgodovini.

Publikacije “Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik”

Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik se posveča etnološkim raziskavam snovne in nesnovne dediščine na Koroškem, v katera so vključena tudi zgodovinska in jezikovna vprašanja. Na razstavi je predstavljen izbor publikacij in projektov inštituta Urban Jarnik v sodelovanju z drugimi ustanovami: projekt dokumentacije ledinskih in hišnih imen FLU-LED, iniciativa Slovenščina v družini, publikacije o Zilji, Življenjepisi koroških Slovencev (serija »Tako smo živeli«), raziskava o mladih (zbirka »Mladi v slovenskem zamejstvu: družbeni in kulturni konteksti ter sodobni izzivi) ter Etnološki muzej na Kostanjah.

Publikacije “Inštituta za arhiviranje Trst – Maribor”

Predstavitev delovanja nevladnega inštituta za arhiviranje Trst – Maribor, kot primer sodelovanja obeh mest. Predvsem nas zanimajo različni pristopi k arhivaciji umetnosti, kar se GT22 trudi vzpostaviti skozi svojo medijsko platformo.

Deli
PROGRAM

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Avla
radijska igra v nastajanju
Avla
(spevi za mrtve otroke po Gustavu Mahlerju)
Avla
Ulična galerija Židovska #53 / mestna akcija
Avla
javni dogodek v soboto 27. april
Avla
Gostujemo v Galeriji MKC/Dom mladih Split, Hrvaška
Avla
Avla
predstavitev knjige »Rožengrunt« z Matejo Ratej