FESTIVAL LENT: FOKUS ZAGREB

Od 21. – 29. junija // GT22

.

Po Fokusu Rijeka (2017) in Fokusu Graz (2018) skupnost GT22 za letošnji Festival Lent pripravlja Fokus Zagreb. Glavno mesto naše južne sosede je prestolnica z močnim, samosvojim karakterjem ter vrhunskim kulturno-umetniškim življenjem. GT22 se v projektu osredinja na neodvisno produkcijo različnih umetniških medijev in na nekatere pomembne zgodovinske situacije in povezave mesta Zagreb ter predstavlja program, sestavljen iz gledaliških predstav, uličnih intervencij, filmskih projekcij in mini retrospektiv, pogovorov in zgodovinskih razstav ter glasbeno-družabnih večerov.

.

V sklopu Fokusa bo pripravljena razstava o Viki Podgorski, mariborski dramski igralki, ki se je na zagrebških odrih razvila v veliko umetnico. Gledališka trilogija On Entertainment: Folk/Acts, Born to please in Bolji život (De Facto Theatre Company) bo na ogled v uprizoritvenem programu. Fotomuzej Modrinjak bo razstavil produkte podjetja Fotokemika Zagreb in priložnostne kataloge. Profesor Baltazar je nepozaben – in najuspešnejši lik – Zagrebške šole animiranega filma, in bo na ogled v različnih formatih; v filmskih retrospektivah bodo na ogled še drugi filmi te iste institucije, v pripravi pa je tudi mini filmska retrospektive Nine Violić. Skupaj s Pogonom, zagrebškim centrom za neodvisno kulturo in mlade, bo organizirana okrogla miza na temo kulturnih politik, pogovor in izmenjava mnenj o aktualnem dogajanju.

.

———–PROGRAM——————

.

TRAGEDKINJA – MARIBORČANKA, 1. DEL

21. 6. 2019 ob 18.00

Odprtje razstave

Kurator: sonda21

Vika Podgorska je slovenska igralka, ki je ena izmed najpomembnejših v zgodovini hrvaške umetnosti igre, kot preberemo v hrvaški enciklopediji. Igrala je v serijah in filmih jugoslovanske produkcije in tudi filmih tuje produkcije. Tragedkinja oziroma Mariborčanka, kot so jo klicali v Zagrebu, je leta 1984 umrla v Mariboru.

Razstava bo na ogled ves čas Festivala Lent.

.

.

INŠTRUMENT DOKTORJA BALTAZARJA

22. – 24. 6. ob 15.00

AV-nastop v živo

Kurator: Heklab

Heklab pripravlja vizualno-zvočne variacije na temo Baltazar. Inštrument, uporabljen kot stroj doktorja Baltazarja, obiskovalce popelje v sanjski svet pozitivne transformacije informacij, realnosti in sedanjosti, ki jo zaznavajo kamere, senzorji in mikrofoni. Zajeti material se prepoji z vizualnim in tonskim materialom risanke Baltazar, ki prihaja iz Zagrebških animacijskih studijev. Elektronsko zmešnjavo pripravljajo člani ekipe Heklab: Monika, Aphra, Marko, Rob, Matej in gostje.

.

.

BALTAZAR – NAPOVEDNIK

22. 6. 2019 ob 19.30

Odprtje razstave

Kurator: sonda21

Profesor Baltazar je hrvaška animirana televizijska serija za otroke o starem izumitelju, ki je sposoben rešiti vse težave z uporabo svojega čarobnega stroja. Serija je nastala v Zagrebu med letoma 1967 in 1978, avtor je Zlatko Grgić.

Razstava bo na ogled ves čas Festivala Lent.

.

.

ZAGREBŠKA ŠOLA ANIMIRANEGA FILMA

23. 6. 2019 ob 20.00

Filmska projekcija

Kurator: DRFK

Zgodovina zagrebške šole animiranega filma je bogata, vzpostavila je lastno prepoznavno estetiko. V izbor zagrebškega kino programa smo zaobjeli 10 animiranih filmov, ki datirajo od leta 1961 do 1989:

Don Kihot režija in risba Vlado Kristl, 1961 / Surogat režija in risba Dušan Vukotić, 1961 / Mala kronika režija Vatroslav Mimica, risba Aleksandar Marks, 1962 / Peti režija Zlatko Grgić in Pavao Štalter, risba Z. Grgić, 1964 / Muha režija Aleksandar Marks in Vladimir Jutriša, risba A. Marks, 1965 / Dnevi minevajo (Idu dani) režija in risba Nedeljko Dragić, 1969 / Mačka režija in risba Zlatko Bourek, 1974 / Od znotraj in od zunaj (Iznutra i izvana) režija in risba Joško Marušić, 1978 / Vznemirljiva ljubezenska zgodba (Uzbudljiva ljubavna priča) režija in risba Borivoj Dovniković Bordo, 1989

.

.

ZAGREB V FOTOGRAFSKEM MUZEJU MODRINJAK

25.-27. 6. 2019 ob 15.00

Kurator: Fotografski muzej Modrinjak

V prostoru nekdanje Jugoslavije je mesto Zagreb na področju fotografije igralo pomembno vlogo. Podjetje Fotokemika Zagreb je bilo najuspešnejše podjetje za fotografsko kemijo v regiji, proizvodnja je zajemala kemikalije, foto-papir in filme za klasično fotografijo, medicinsko fotografijo, kinematografijo. Svoje produkte so izvažali po celem svetu in se kosali s svetovnimi podjetji kot so Kodak in Ilford. Fotokemika je bil sponzor mnogih fotografskih razstav v Jugoslaviji, prav  zato na ogled postavljamo produkte podjetja Fotokemika Zagreb in kataloge umetniških razstav.

Ljubitelji fotografije lahko sodelujejo na dražbi umetniških fotografij. Za več informacij in prijavo na dražbo, se oglasite v Fotografskem muzeju Modrinjak.

.

..

MINI RETROSPEKTIVA FILMOV NINE VIOLIĆ IN POGOVOR Z UMETNICO

25. 6. 2019 ob 19.30

Kurator: sonda21

Nina Violić je hrvaška igralka, scenaristka in režiserka. Bila je članica ansambla Teatra ITD, Zagrebačko kazalište mladih ZKM in od 2014 je prvakinja HNK Zagreb. Prejemnica mnogih nagrad in družbeno angažirana umetnica, ki trenutno snema svoj prvi celovečerni film.

.

.

TRILOGIJA V PRODUKCIJI DE FACTO THEATRE COMPANY: ON ENTERTAINMENT

Folk/Acts, Born to please, A good Life

Kurator: Moment

Zakaj je barski pevki lažje nastopati kot igralki? Kaj vse naj izvajalci naredijo, da zadovoljijo publiki? O čem lahko govori duh na odru? Kako pripovedovati Igre prestolov z vžigalnikom in lakom za lase?

Tri predstave, ki se vsaka na svoj način igra z našimi pričakovanji. Tri predstave z izjemnimi izvajalci. Tri predstave z enostavnimi zgodbami in zakompliciranimi ljudmi. Tri predstave, ki nas nasmejijo in nam dajo misliti. Tri predstave, ki bodo pokazale, da je De Facto Theatre Company v svoji trilogiji „On Entertainment“ zagriznil v sočno, sladko-kislo jabolko. Kako nas bodo zabavali in ali jim bo uspelo je pa vprašanje katerega odgovor lahko izvemo samo z obiskom predstave. Zabavajmo se skupaj.

.

FOLK/ACTS

26. 6. 2019 ob 20.00

Avtorja projekta: Saša Božić, Petra Hrašćanec

Performerki: Nataša Dangubić, Višnja Vitas

Kostumografka in scenografka: Zdravka Ivandija Kirigin

Oblikovalec zvoka: Damir Šimunović

Oblikovalec svetlobe: Marino Frankola

Fotograf: Marko Ercegović

Inspicient: Milica Kostanić

Producent: Mario Gigović

https://www.youtube.com/watch?v=uepk3xfRJqo

.

BORN TO PLEASE

27. 6. 2019 ob 20.00

Avtor projekta: Saša Božić

Performerji in soavtorji: Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Marko Jastrevski, Jerko Marčić

Kostumografka in scenografka: Zdravka Ivandija Kirigin

Oblikovalec zvoka: Damir Šimunović

Oblikovalec svetlobe: Marino Frankola

Producentka: Andrea Remetin

https://www.youtube.com/watch?v=K69oScLs26s

.

A GOOD LIFE

28. 6. 2019 ob 20.00

Avtor projekta: Saša Božić

Performerji in soavtorji: Petra Hrašćanec, Nataša Dangubić, Jerko Marčić, Ugo Korani, Boris Barukčić

Oblikovalka odrskega giba: Petra Hrašćanec

Producenta: Ivan Mrđen, Mario Gigović

https://www.youtube.com/watch?v=09RqoPXspR0

.

.

MUZIKA ZA DOBAR ĐIR

27. – 29. 6. 2019 ob 18.00

Glasba v živo – DJ set

Muzika za dobar đir je glasbeni izbor prijeten ušesom in bokom, po potrebi se prilagaja plesiščem, improviziranim šankom in prijateljskim druženjem. »Điranje« se je začelo leta 2013 z namenom deljenja fine glasbe in širokih nasmehov. Brez predalčkanja, brez smernic, zgolj ljubezen in radovednost ter poigravanje s »cross-faderji«. Za izborom stoji, oziroma največkrat pleše, Dunja Bovan.

.

.

PROCESI USTVARJANJA NEODVISNE SCENE // PURGERIJA

29. 6. 2019 ob 16.30

Okrogla miza

Kakšno je stanje zagrebške kulturno umetniške scene, kako je le-ta neodvisna, kje zaostaja in zakaj je napredna? Mreženje z zagrebško neodvisno sceno, izmenjava izkušenj in mnenj. Skupaj z nekaterimi od glavnih akterjev Zagrebške neodvisne scene se bomo pogovarjali o njihovem ustvarjanju, pogojih dela, možnostih sodelovanja in poljih skupnega boja. Kako se še bolj in bolje povezati? Kako poiskati skupne cilje, vizije? Kaj nas uči Zagreb? In kaj lahko Maribor nauči Zagreb?

.

PROCESI USTVARJANJA NEODVISNE SCENE // KINO

29. 6. 2019 ob 19.00

Okrogla  miza

 

Neodvisni in nekomercialni kinematografi v središčih mest na področju nekdanje Jugoslavije postajajo redkost, večina teh, ki vztrajajo, pa zaradi različnih razlogov bije vedno težjo borbo za obstoj. Letos se je v nejasni situaciji glede svoje prihodnosti znašel zagrebški Kino Evropa, pred kratkim pa je bil na tapeti prav tako zagrebški Kino Tuškanac. Še slabše se godi kinematografom v nekaterih drugih prestolnicah iz regije, saj je Sarajevo lani izgubilo študentski Kriterion, v Beogradu pa so pred nekaj leti zasedli in po enem letu znova zaprli Kino Zvezda, ki še kot edini izmed nekdaj 14-ih mestnih kinov vsaj občasno obratuje. Takšna usoda mestnih kinematografov je tudi Mariboru zelo blizu, saj kot drugo največje mesto ne premore neodvisnega, nekomercialnega kinematografa v središču mesta. S sogovorniki iz Zagreba in drugih mest bomo debatirali o vzrokih za takšno stanje, različnih modelih upravljanja kin in najboljših pristopih h grajenju mestne filmske kulture.

.

Program nastaja ob podpori Narodnega doma Maribora in Festivala Lent.

Več o festivalu na: https://www.festival-lent.si/

Deli
PROGRAM
14. 06. - 19:00 // Apofenija/1 // predstava
Vstop: 10 €
14. 06. - 21:00 // Apofenija/1 // predstava
Vstop: 10 €
17. 06. - 12:00 // UG MB #49 – SINIŠA LABROVIĆ // razstava
Vstop: prost

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

GT22
Danes šteje samo zmaga. Zgodovina si zapomni zgolj tiste, ki so na vrhu. Ostali so le statisti.
GT22
Koprodukcija Moment in Lutkovno gledališče Maribor. Po eni uri z nami boste pripravljeni na konec. Vsega. / 1. in 10. in 11. feb /
GT22
»Deep Purple« je puščava ambicij, polna potenciala doživljanja lepote.
GT22
“Odlična umetnost neizbežno soustvari prostor za lastno parodijo.” Mare Bulc
GT22
Pek, jasnovidka, vodovodar, župan, zvonarka. Nevidni, spregledani, zlomljeni. Zbrani, da sodijo zgodovini, ki je podrla njihove sanje, želje, strasti.
GT22
Predstava nas popelje v čas odraščanja, šolanja in političnega delovanja Slave Klavore ter njenih tovarišev, aktivistov.
GT22
Izjemno uspešna otroška predstava Čuk na palici v režiji Nike Bezeljak bo v soboto na odru že stoprvič!
GT22
Po eni uri z nami boste pripravljeni na konec. Vsega.