EkstremnoSlovensko – Ekran 60!

Ob 60. obletnici izhajanja revije za film in televizijo Ekran so jubilejno številko predstavili glavna in odgovorna urednica Ekrana Ana Šturm ter sourednika tematskih blokov Žiga Brdnik in Ivana Novak. Pogovor je moderirala Anja Banko.

Podcast je nastal v sodelovanju med Društvom slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI Slovenija, Društvom za razvoj filmske kulture, Maribor, Revijo Ekran, Slovensko Kinoteko in skupnostjo GT22, ob podpori Slovenskega filmskega centra in Radia MARŠ. Hvala vsem.

.

Do zadnje besede – Ekranova filmsko-kritična delavnica za mlade

Udeležba je brezplačna. Prijave zbiramo do nedelje, 6. novembra na hana@enimation.si

Ob 60-letnici bodo sodelavke revije svojo kultno filmsko-kritiško delavnico – Do zadnje besede – prvič prestavile tudi v štajersko prestolnico, na festival Enimation. V koraku s časom ta ne bo osredotočena le na pisno besedo, ampak predvsem na priljubljeno spletno medijsko formo podkasta – natančneje, filmskega podkasta.

Delavnica bo od 8. do 10. novembra, vsak dan od 16. do 20. ure potekala v Vetrinjskem dvoru in GT22 . Pod mentorstvom filmskih kritičark in kritika: urednice revije in soustvarjalke podcasta FilmFlow Ane Šturm in članov uredniškega odbora Anje Banko (soustvarjalke filmske oddaje Temna zvezda na Radio Študent 89,3 MHz) in Žige Brdnika (soustvarjalca podcasta #MariborIsTheFuture v GT22).

.

Razstava Kader – sekvenca – revija: 60 let oblikovanja revije Ekran

Otvoritev: torek, 8. november ob 18.00 // Vetrinjski dvor

Na ogled v Vetrinjskem dvoru do 12. novembra.

Obletnico bo pospremila razstava, posvečena vidiku revije, o katerem se najmanj govori, četudi je najbolj viden – oblikovanju. V zadnjih šestih desetletjih se je identiteta Ekrana spremenila vsaj sedemkrat, kar je narekovalo razporeditev množice raznolikih številk revije v osem kronoloških obdobij. Vsako izmed njih je na razstavi predstavljeno s povečavo naslovnice in z izborom fizičnih izvodov revije. Razstavljeni izvodi pa ne pričajo zgolj o spreminjajočem se oblikovanju in odnosu do njega, temveč tudi o stanju filma in filmske kulture pri nas od šestdesetih let do danes.

Ekran je prvič izšel oktobra 1962 na manjšem formatu v velikosti 14 x 20 cm. Po petih letih izhajanja je v želji po »večjih grafičnih možnostih« doživel svojo prvo vizualno prenovo in menjavo formata, ki so jo njeni protagonisti v skoraj manifestnem zapisu utemeljili z besedami: »Revija, zlasti filmska, ne more učinkovati zgolj z besedo.« Čeprav menjave formatov in oblikovalskih pristopov, ki so sledile, niso bile tako revolucionarne kot prva, je vsaka prinesla novo svojevrstno oblikovalsko sporočilnost. Podobno kot lahko po enakem scenariju posnamemo vrsto različnih filmov, lahko kopica besedil in slikovnega gradiva prevzame nešteto različnih postavitev, ki soustvarjajo revijo, ta skupna oblika pa je tista, ki reviji daje ton, vzdušje, identiteto in razširjeno sporočilno vrednost.

Deli
PROGRAM
19. 10. - 16:00 // Umetnost v javnem prostoru // Delavnica
Vstop: brezplačno

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Podcast
Potepuh, begunec, včerajšnji ali današnji, se sooča z ovirami, ki jih na njegovi poti seje življenje.
Podcast
Vito Weis je pred mikrofon in na svojo znamenito kavico povabil Gregorja Zorca, najboljšega igralca Tedna slovenske drame 2023.
Podcast
Pogovor z igralcem Vitom Weisom po mariborski premieri predstave Slaba družba.
Podcast
Pogovor s Petjo Golec Horvat, dijakinjo, performerko, igralko, plesalko, glasbenico.
Podcast
Pogovor z Matic Komelom, študentom, glasbenikom - članom zasedbe OK.travnik in kandidatom Levice na parlamentarnih volitvah.
Podcast
Podkast pogovor z oblikovalcem, organizatorjem, ustanoviteljem kolektiva Lantern in Studia 12:22.
Podcast
Jakob Sever Klasinc je dijak, aktivist, organizator in član Mladih za podnebno pravičnost.
Podcast
How to work together? How to work? How to? A talk with Dr. Marc R. Dusseiller, transdisciplinary scholar and lecturer.