EkstremnoSlovensko – Ekran 60!

Ob 60. obletnici izhajanja revije za film in televizijo Ekran so jubilejno številko predstavili glavna in odgovorna urednica Ekrana Ana Šturm ter sourednika tematskih blokov Žiga Brdnik in Ivana Novak. Pogovor je moderirala Anja Banko.

Podcast je nastal v sodelovanju med Društvom slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI Slovenija, Društvom za razvoj filmske kulture, Maribor, Revijo Ekran, Slovensko Kinoteko in skupnostjo GT22, ob podpori Slovenskega filmskega centra in Radia MARŠ. Hvala vsem.

.

Do zadnje besede – Ekranova filmsko-kritična delavnica za mlade

Udeležba je brezplačna. Prijave zbiramo do nedelje, 6. novembra na hana@enimation.si

Ob 60-letnici bodo sodelavke revije svojo kultno filmsko-kritiško delavnico – Do zadnje besede – prvič prestavile tudi v štajersko prestolnico, na festival Enimation. V koraku s časom ta ne bo osredotočena le na pisno besedo, ampak predvsem na priljubljeno spletno medijsko formo podkasta – natančneje, filmskega podkasta.

Delavnica bo od 8. do 10. novembra, vsak dan od 16. do 20. ure potekala v Vetrinjskem dvoru in GT22 . Pod mentorstvom filmskih kritičark in kritika: urednice revije in soustvarjalke podcasta FilmFlow Ane Šturm in članov uredniškega odbora Anje Banko (soustvarjalke filmske oddaje Temna zvezda na Radio Študent 89,3 MHz) in Žige Brdnika (soustvarjalca podcasta #MariborIsTheFuture v GT22).

.

Razstava Kader – sekvenca – revija: 60 let oblikovanja revije Ekran

Otvoritev: torek, 8. november ob 18.00 // Vetrinjski dvor

Na ogled v Vetrinjskem dvoru do 12. novembra.

Obletnico bo pospremila razstava, posvečena vidiku revije, o katerem se najmanj govori, četudi je najbolj viden – oblikovanju. V zadnjih šestih desetletjih se je identiteta Ekrana spremenila vsaj sedemkrat, kar je narekovalo razporeditev množice raznolikih številk revije v osem kronoloških obdobij. Vsako izmed njih je na razstavi predstavljeno s povečavo naslovnice in z izborom fizičnih izvodov revije. Razstavljeni izvodi pa ne pričajo zgolj o spreminjajočem se oblikovanju in odnosu do njega, temveč tudi o stanju filma in filmske kulture pri nas od šestdesetih let do danes.

Ekran je prvič izšel oktobra 1962 na manjšem formatu v velikosti 14 x 20 cm. Po petih letih izhajanja je v želji po »večjih grafičnih možnostih« doživel svojo prvo vizualno prenovo in menjavo formata, ki so jo njeni protagonisti v skoraj manifestnem zapisu utemeljili z besedami: »Revija, zlasti filmska, ne more učinkovati zgolj z besedo.« Čeprav menjave formatov in oblikovalskih pristopov, ki so sledile, niso bile tako revolucionarne kot prva, je vsaka prinesla novo svojevrstno oblikovalsko sporočilnost. Podobno kot lahko po enakem scenariju posnamemo vrsto različnih filmov, lahko kopica besedil in slikovnega gradiva prevzame nešteto različnih postavitev, ki soustvarjajo revijo, ta skupna oblika pa je tista, ki reviji daje ton, vzdušje, identiteto in razširjeno sporočilno vrednost.

Deli
PROGRAM
10. 12. - 20:00 // Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €
12. 12. - 20:00 // Festival LGBT filma: Peter von Kant // film
Vstop: prost
13. 12. - 20:00 // Festival LGBT filma: Samo na izi // film
Vstop: prost
14. 12. - 20:00 // Festival LGBT filma: LGBT SLO 1984 // film
Vstop: prost

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Podcast
Naš podkast je tokrat razčlenil osnutek Strategije razvoja kulture v MOM 2022-2026 in morebitno selitev KC Pekarna.
Podcast
Podcast Maribor is the future #127 tokrat združuje moči s serijo pogovorov FokusFokus, ki so se odvijali na Lentu.
Podcast
Podcast Maribor is the future z ustvarjalkami_ci posebne številke revije Maska na temo "policije".
Podcast
Pogovor Maribor is the future z ustvarjalci_kami predstave Več nas bo, prej bo te igre konec?
Podcast
Trije prekarci in prekarka o prekarnosti, začasnosti, organiziranju in možnostih za upor ter spremembe.
Podcast
Podcast Maribor is the future z Matijo Solcetom, Tinesom Špikom in Žigo Auerjem.
Podcast
O Yugu kot katalizatorju mitov in dejstev znotraj specifičnega prostora ter mednarodnem fenomenu in simbolu socialističnih časov.
Podcast
Ob 30-letnici slovenske osamosvojitve smo se pogovarjali z avtorico knjige Drago Potočnjak in Miodragom Petrovičem.