Festival Hiša strpnosti v Mariboru

Od 19. do 24. marca v IntimnemKinu.GT22 in na različnih lokacijah po mestu. Preddogodka že 16. in 17. marca.

GT22 v sodelovanju z Mini teatrom in Judovskim kulturnim centrom Ljubljana v Maribor iz prestolnice tudi letos prinaša Festival Hiša strpnosti. Dogajanje se bo začelo s preddogodkoma: 16. marca bo potekalo čiščenje nestrpnih grafitov v židovski četrti, dan kasneje pa javni performans kosovskega ustvarjalca Lekë Rezniqi – Memories of a dining room table. Program od 19. do 24. marca bo predvsem v znamenju filma, saj bomo na različnih lokacijah (med drugim tudi v IntimnemKinu.GT22) prikazali kar 5 naslovov: Majhen korak za človeka, velik korak za človeštvo, La Prenda, Razredni sovražnik, Anita B in Abulele. Festival pa bo tudi letos v avli GT22 pospremila razstava plakatov na temo strpnosti, ki jo bodo dopolnili novi mednarodno priznani avtorji, še naprej pa jo kurira priznani oblikovalec in stripar Mirko Ilić. Za podporo v Mariboru hvala Sinagogi Maribor in Mestni knjižnici Maribor.

Vstop na vse dogodke je prost.

 

FESTIVALSKI PROGRAM:

petek 16.3. ob 12.00: preddogodek „čiščenje nestrpnih grafitov“ (židovska četrt, Maribor)

sobota 17.3. ob 11.oo: preddogodek: „performans Lekë Rezniqi – Memories of a dining room table“ (javni prostor = tržnica + židovska četrt)

ponedeljek 19.3. ob 20.00: projekcija filma „Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo“
(IntimniKino – GT22)

torek 2o.3. ob 19.00: otvoritev razstave „plakati strpnost 2.0“ (avla – GT22)

sreda 21.3. ob 10.20: projekcija filma „La Prenda“ (v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor, PrviOder)

četrtek 22.3. ob 17.00: projekcija filma „Razredni sovražnik“ in pogovor (v sodelovanju z Mariborsko knjižnico, večnamenska dvorana Rotovž)

petek 23.3. ob 20.00: projekcija filma „Anita B “ (IntimniKino – GT22)

sobota 24.3. ob 16.00: filmska matineja „Abulele“ (IntimniKino – GT22)

 

Vstop prost na vse dogodke!

 

O DOGODKIH:

Več o razstavi plakatov Toleranca: http://gt22.si/razstava-plakatov-toleranca/

 

Spomini jedilne mize – performans Lekëja Rezniqija

Lekë Rezniqi je prištinski umetnik, ki se je posvetil tematiki prijateljstva dveh družin. V performansu predstavlja mizo, ob kateri se srečujejo generacije teh družin, ki živijo v različnih državah in kulturah.

 

Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo, OŠ Bičevje Ljubljana, Slovenija, 2016, 42’

Film »Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo« je dokumentarni film na temo človekovih pravic in trajnostnega razvoja. Ustvarili so ga Bernarda Avsenik, učiteljica zgodovine in angleščine ter Alenka Fajfar Gnezda, šolska svetovalna delavka in 9 učencev z OŠ Bičevje v Ljubljani. V filmu učenci razmišljajo o doprinosu posameznikov k boljšemu svetu. Izbrali so nekaj odraslih oseb iz svojega neposrednega okolja, katerih dejanja, po mnenju otrok, predstavljajo vzor njihovim lastnim pogledom in dejanjem. Glavno sporočilo filma je, da lahko vsak, ne glede na to, ali je star ali mlad, v nekem oziru, spreminja svet na bolje.

 

La Prenda, Jean-Cosme Delaloye, Switzerland, 2015, 78′

La Prenda je celovečeren dokumentaren film o dveh ženskah, ki se borita za konec principa nekaznovanja v Gvatemali, eni najbolj nasilnih držav na svetu. Življenje Karin Gramajo se drastično spremeni, ko njeno najstniško sestrično Kelly ugrabijo in brutalno umorijo. Kljub grožnjam s smrtjo, se mati samohranilka odloči, da bo študirala in postala odvetnica, ker hoče poskrbeti, da smrt njene sestrične ne bo ostala nekaznovana in pomagati tudi drugim žrtvam v boju za pravico. Astrid Elias je bila ugrabljena in posiljena, ko je bila stara 14 let. Pobegnila je v ZDA, kjer je premagala strah pred pogovorom o svoji preteklosti, ko ji je grozila deportacija.

Napovednik: https://vimeo.com/144894647

 

Razredni sovražnik, Rok Biček, Slovenija, 2013, 112′

Zaradi različnih pogledov na življenje se zaostrijo odnosi med gimnazijci in novim učiteljem nemščine. Ko ena od gimnazijk naredi samomor, njeni sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt. Spoznanje, da zadeve niso tako črno-bele, pride prepozno. Film bo na sporedu ob 17.00, filmski krožek pa bo potekal po filmu od 19. do 20. ure. Debato vodi in usmerja filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=eJlFdsgy6TA

 

Anita B., Roberto Faenza, Italy, 2014, 88′

To je zgodba mlade Anite, ki je preživela Auschwitz in med vojno osirotela. Živet gre k teti Moniki in stricu Aronu. Spopada se s slabo vestjo preživelega, medtem ko se v mestu stopnjuje napetost, saj se komunisti pripravljajo na prevzem oblasti. Anita začne razmerje z Aronovim bratom Elijem, vendar ko zanosi, ugotovi, da ni takšen, kakršnega si je predstavljala.Film je zgodba o posledicah vojne, človeški odpornosti in boju za obstanek upanja.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=qMXM7LOlML0

 

Abulele, Jonathan Geva, Izrael, 2015, 90′

Film Abulele spremlja življenje Adama leto po tem, ko je njegov brat umrl v prometni nesreči. Adam se po njegovi smrti počuti zelo osamljenega, dokler ne sreča Abulele. Abulele živijo v lokalnih legendah kot pradavne velike pošasti. Abulele in Adam se borita proti nasilnim sošolcem in zlobnim učiteljem. Adam skriva Abulele, vendar se začne vse slabšati, ko se v soseski pojavi specialna enota »Grom«, ki naj bi zaprla pošast, s pretvezo, da je nevarna. Adam pomaga novemu prijatelju, da se vrne k družini, sam pa končno sprejme realnost bratove smrti.
Zabaven izraelski film je primeren za otroke, starejše od 6 let. Govori o otroških reakcijah na posamezne dogodke in pomenu sprejemanja drugega ter spoznavanja samega sebe.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=U9VgKkuCafU

 

Več o festivalu in ljubljanskem delu programa: http://www.mini-teater.si/si/articles/3556/4-festival-hisa-strpnosti-2018

Deli
PROGRAM
24. 09. - 20:00 // SATIRIKONIJADA // predstava
Vstop: 6 €, 4 € za študente, dijake, samozaposlene v kulturi in upokojence, za brezposelne brezplačno
25. 09. - 20:00 // SATIRIKONIJADA // predstava
Vstop: 6 €, 4 € za študente, dijake, samozaposlene v kulturi in upokojence, za brezposelne brezplačno
27. 09. - 20:00 // Kubrickova Odiseja v vesolju // pogovor
Vstop: prost
29. 09. - 20:00 // HEROJ 2.0 – PREDSTAVA VSEH PREDSTAV // predstava
Vstop: 6 €, 4 € za študente, dijake, samozaposlene v kulturi in upokojence, za brezposelne brezplačno

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Letni kino
Letni kino Minoriti vsako sredo in soboto ob 21. uri do 25. avgusta v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor.
Intimni kino
Zdaj že tradicionalno se bo FMF na svoji poti po Sloveniji ustavil tudi v Mariboru s filmi in predstavitvijo eritrejske kuhinje.
Intimni kino
Gostovanje Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina: film Deviška noč + pogovor z organizatorji
Intimni kino
Kolesarji Maribora bodo 1. junija 2018 ob 17. uri zavzeli Glavni trg. Ob tej priložnosti smo v podcast Maribor Is The future povabili Josipa Rotarja iz MKM.
Intimni kino
Antropološki dokumentarni film, ki prikazuje življenje otrok na cesti. Po projekciji sledi pogovor z Andrejem Natererjem, avtorjem filma.
Intimni kino
V okviru Filmskega tedna Evrope se bosta v Intimnem kinu predvajala filma Mustang in Safari.
Intimni kino
Kaj se skriva za zakljenjenimi vrati? Pa si želim odkleniti ta vrata? In kje je ključ?
Intimni kino
Intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se odločita za politični boj proti diskriminaciji njune družine.