Rožava, lekcija 1 in 2 – napoved

Rožava, lekcija 2: komune in film (posneto 31.1.2020)

>> podcast s članoma Mednarodne rožavske komune (Internationalist Commune of Rojava)

.

Rožava, lekcija 1: demokratična avtonomija in osvoboditev žensk (posneto 18.1.2020)

>> podcast o demokratični avtonomiji in osvoboditvi žensk z Anjo Zalta (profesorico sociologije na Filozofski fakulteti LJ), Marto Gregorčič (sociologinjo in raziskovalko družbenih gibanj), Petro Meterc (kritičarko in prevajalko knjige Revolucija v Rožavi) in Beliban zu Stolberg (projekt Potential States):

.

Nova sezona IntimnegaKina v transnacionalni gverilski umetniški šoli GT22 uvaja fokusiran izobraževalno-umetniški program, ki skozi prizmo lokalnih potreb raziskuje različne družbene procese in modele emancipacije ter samoorganizacije z vsega sveta. Sprašuje se, kaj se lahko naučimo od osvobodilnih družbenih gibanj in kako ter v kolikšni meri lahko prenesemo njihove modele, ugotovitve, izkušnje in spoznanja v naše lokalno okolje in razmišljanje. In kakšni nasprotni procesi nas pri tem ovirajo, zatirajo in ogrožajo emancipacijo družbe.

Za prvi dve lekciji smo zbrali kurdsko osvobodilno gibanje v Rožavi, severnem, pretežno kurdskem predelu Sirije, ki se je v zadnjih letih podalo na pot demokratične avtonomije – modela družbene ureditve, ki nastaja od spodaj navzgor s pomočjo neposredne demokracije in z oblikovanjem demokratičnega konfederalizma presega nacionalno državo. Rožavska družba prek samoorganiziranih skupščin in svetov na vseh nivojih v demokratični proces vključuje vse etnične in družbene skupine v iskanju skupnega konsenza, pri čemer se s ciljem preseganja patriarhata še posebej osredotoča na emancipacijo žensk.

.

Nekaj izsekov iz knjige REVOLUCIJA V ROŽAVI, ki jo priporočamo v branje:

“Demokratična avtonomija pomeni avtonomijo lokalne skupnosti in je proticentristični pristop, ki deluje od spodaj navzgor. Lokalna skupnost je politično središče samoupravljanja, enota, ki združuje ulice: ‘Če je demokratično ljudstvo duh, je demokratična avtonomija telo.”

“Demokratični konfederalizem stremi k doseganju avtonomije družbe, torej družbe, kateri vladajo majhne, samoupravne, decentralizirane enote. Terja trajno družbeno revolucijo, ki se odraža v vseh aspektih družbene sestave. Vse ustanove so samoorganizirane in samoupravne.”

“Kurdsko osvobodilno gibanje se je od začetka oboroženega boja v 70. letih prejšnjega stoletja razvijalo v neverjetno dramatičnih smereh. Marksistične dogme in debate stare šole je zamenjal vihar novih idej, argumentov in predanosti. Zahtevo po ločeni kurdski državi sta zamenjala zavrnitev same ideje o državi in sprejetje načel demokratičnega konfederalizma, ki temeljijo na sintezi idej ameriškega anarhista in socilanega ekologa Murraya Bookchina ter drugih avtorjev, kurdske tradicije in izkušenj z vseh področij pragmatike revolucionarnega organiziranja.” – David Graeber

“Demokratična avtonomija se uresničuje v kantonih Rožave, v zakonodajnih in izvršnih svetih, v vrhovni volilni komisiji, v okrajnih svetih, v četrtnih svetih, v lokalnih skupnostih, v občinskih administracijah in v ženskih svetih. Vsi posamezniki_ce in ustanove imajo pred ustavnim sodiščem enake pravice in obveznosti. V vsakem kantonu imajo ljudje pravico, da po lastni volji oblikujejo svete in komisije za izvajanje kantonalnih zadev. V Rožavi živijo drug ob drugem Arabci_ke, Aramejci_ke, Armenci_ke, Asirci_ke, Čečeni_ke, Čerkezi_nje, Kurdi_nje, Romi_nje, Turkmeni_ke, ki se versko delijo na kristjane_ke, muslimane_ke in jazide_inje; regija je v vseh pogledih izjemno raznolika, znotraj te raznolikosti pa je bil zgrajen svoboden in pravičen družbeni red.” – Asya Abdullah

“Ženske so na Bližnjem vzhodu podvržene diskriminaciji bolj kot katera koli druga skupina. Demokratični sistemi po svetu, ki delujejo pod pretvezo opevane ‘obrambe demokracije’, niso nikoli prispevali k ženski osvoboditvi v tolikšnem obsegu, kot je bilo to storjeno v Rožavi. V demokratični avtonomiji se enakost spolov izraža v praksi sopredsedovanja – načelu ‘pozitivne diskriminacije’, ki bo ostal v veljavi, dokler sistem sopredsedovanja in ženskega organiziranja ne bo dovršen. V vsaki ustanovi v Rožavi mora biti zastopanost žensk vsaj 40-odstotna.” – Asya Abdullah

Več na: https://ckz.si/en/12-novice/obvestila/167-revolucija-v-rozavi-demokraticna-avtonomija-osvoboditev-zensk-v-sirskem-kurdistanu

.

KDO SE BOJI IDEOLOGIJE? (Who is afraid of Ideology?)

Septembra 2018 je umetnica Marwa Arsanios obiskala Demokratično federacijo severne Sirije, kjer je takrat divjala vojna. Obiskala je avtonomne zadruge in komune Kurdinj na osvobojenem ozemlju v Rožavi vključno s samoorganizirano ekofeministično vasjo Jinwar, ki je vse do turške invazije oktobra 2019 ženskam nudila zatočišče pred nasiljem ter prostor za eksperimentiranje z alternativno ekonomijo in oblikovanjem drugačnega sveta. Avtorica v umetniško-dokumentarnem filmu Kdo se boji ideologije? raziskuje, kako so članice avtonomnega ženskega gibanja v Rožavi pred invazijo skrbele zase in za okolje (zemljo, rastline in živali), pri tem pa se izogne nevarnosti, da bi njihovo skrbnost interpretirala kot “naravno poslanstvo žensk”.

Marwa Arsanios je umetnica, filmska ustvarjalka in raziskovalka, ki politike s sredine dvajsetega stoletja premišljuje s sodobne perspektive, poseben poudarek pa namenja odnosom med spoli, urbanizmu in industrializaciji. K raziskovanju pristopa sodelovalno in stremi k delu, ki zajema različne discipline.

.

MEDNARODNA ROŽAVSKA KOMUNA (Internationalist Commune of Rojava)

http://theregion.org/article/12102-meet-the-internationalist-commune-of-rojava

.

ROŽAVSKA FILMSKA KOMUNA (Komîna fîlm a Rojava)

About us

.

Produkcija: Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor.
Partnerji: Moment Maribor, Mesto žensk, skupnost GT22, Fundacija Sonda.
Financer: Mestna občina Maribor.
Posebna zahvala: Petri Meterc in Arneju Zupančiču za pomoč pri organizaciji.

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.
Intimni kino
Od srede, 15. decembra do petka, 17. decembra, vsak večer ob 20. uri v IntimnemKinu.