Od Podlasice do Nočne ptice + Rok Predin

Četrtek, 21. november ob 19. uri // IntimniKino.GT22

// projekcija kratkih animiranih filmov in pogovor z avtorjem Rokom Predinom

Program vsebuje najboljše sodobne slovenske animirane filme. Med njimi je večkrat nagrajena Nočna ptica Špele Čadež in kratki film Celica Dušana Kastelica, ki je prejel že več kot 50 nagrad po celem svetu in je tudi na filmskem festivalu Cinequest zmagal v kategorijah kratkega animiranega filma in kratkega pripovednega filma ter se s tem kvalificiral za nagrado oskar. Ogledate si lahko tudi animirani prvenec Leona Vidmarja Slovo in film The Artist Roka Predina, ki bo kot najbolj prepoznaven mariborski animator tudi gost filmskega večera. Pregled pa bodo zaokrožili tudi filmi, primerni za mlajše občinstvo in sicer Martin Krpan Nejca Sajeta, Princ Ki-Ki-Do Grege Mastnaka, Koyaa in Divji ležalnik Kolje Saksida, film Podlasica Timona Ledra ter epizoda Pasavec filma Popotovanje z ladjo Beagle Jerneja Lundra.

Primerno za gledalce od 14. leta starosti.

Vstopnina: 5 € / 3 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

PROGRAM (14 +):

> PRINC KI-KI-DO, POTRES, Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike), Slovenija, 2018, 5′

Nekega mirnega jutra se v Ki-Ki-Do-jevem gozdu začnejo tresti tla. Tresejo se tako močno, da cel gozd kar poskakuje in Princu Ki-Ki-Do-ju se polije čaj. Kriva je pujsa Rozi, ki veselo skače preko kolebnice. Ker se na Ki-Ki-Dojevo prigovarjanje ne odzove ji tigrasta komarja Tine in Bine presekata kolebnico. Rozi plane v neutolažljivi jok in vse živali so zaskrbljene. Rešitev prinese modri pajek Matija, ki iz pajčevine stke velikanski trampolin na katerem pujsa Rozi lahko veselo skače in ne povzroča nobene škode v gozdu. Vsi so zadovoljni.

> MARTIN KRPAN, Nejc Saje (Strup produkcija), Slovenija, 2017, 24’10”

V času Avstro-Ogrske živi na Vrhu pri Sveti trojici silno močan človek, Martin Krpan po imenu. Na svoji kobilici tovori iz Trsta proti notranjosti angleško sol, kar je prepovedano, zato so mu cesarski mejači ves čas na sledi. Ko Dunaj napade strašni Brdavs, pokliče Cesar Krpana na pomoč. Na dvoru se Krpan zameri Cesarici, ker poseka njeno najljubšo lipo ter iz nje naredi kij za boj proti Brdavsu. V strašnem boju Krpan premaga Brdavsa in s tem odreši cesarstvo. Zaplete pa se pri plačilu, saj mu Cesarica lipe še vedno ni odpustila …

> PODLASICA, Timon Leder (Invida, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 11’30”

Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Drevo je nestabilno in ptiči ga neprestano ohranjajo v ravnotežju. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo in na srečo jate to terja veliko trme in neuspelih poskusov.

> KOYAA – DIVJI LEŽALNIK, Kolja Saksida (Zvviks, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 2’45”

Na poletni dan želi Koyaa počivati na ležalniku. Krokar je zatopljen v izdelavo nove ptičje hišice iz slame. Koyaa se uleže in si z dlanjo pred soncem zakrije obraz. Ležalnik se nepričakovano zapre in tesno stisne Koyoo, potem pa se nenadoma odpre, da Koyaa kot iz topa poleti proti skalni steni, kjer se oprime ovijalke. Iz ovijalke oblikuje laso, ujame ležalnik, ki pa ga potegne, da jezdi na njem kot na rodeu. Koyoo lahko reši le premišljen korak.

> POTOVANJE NA LADJI BEAGLE: PASAVEC, Jernej Lunder (Invida), Slovenija, 2014, 10′

Pasavec je prvi del kratke animirane serije Potovanje na ladji Beagle. Serija govori o manj znanih živalih, ki jih je Charles Darwin srečal na potovanju z raziskovalno ladjo HMS Beagle, jih natančno proučeval in popisal v svojem dnevniku. Pasavec, glavni junak filma, predstavi svojo pot po Južni Ameriki, kjer išče svoje brate.

> THE ARTIST, Rok Predin (Trunk Animation), VB, 2017, 1′

> SLOVO, Leon Vidmar (ZVVIKS), Slovenija, 2016, 5’51”

Lovro si kopalno kad napolni z vodo. Žalosten strmi v kapljice, ki polzijo iz pipe. Nenadoma v njem oživi spomin na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe …

> CELICA, Dušan Kastelic (Bugbrain, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 12’13”

Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo …

> NOČNA PTICA, Špela Čadež (Finta, RTV Slovenija, Bonobostudio), Slovenija/Hrvaška, 2016, 8’46”

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Med postopkom ugotovijo, da ni mrtev, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedel prezrelih hrušk. Ko hočejo obnemogleža spraviti na rob ceste, se prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer …

Program nastaja v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma DSAF, festivalom Enimation, skupnostjo GT22 in ob podpori Fundacije Sonda ter Mestne občine Maribor.

Deli
PROGRAM
15. 03. - 20:00 // Krvne zgodbe/Blood Stories // predstava
Vstop: 8 / 5 / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
16., 20. in 21. junija ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22
Intimni kino
Dodatna projekcija dvakrat razprodanega dokumentarnega filma bo v petek, 27. januarja ob 20. uri.
Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.