OBZORNIK 62 + 63 + POGOVOR Z NIKO AUTOR

Petek, 25. oktober ob 20.00 // IntimniKino.GT22

.

Projekciji bo sledil pogovor z Niko Autor.

Vstopnina: 5 € / 3 € za dijake študente in upokojence / 0 € za brezposelne (ob predložitvi dokazila)

Obzornik 62 – Družina in delavec

Obzornika Fronta, Nika Autor (2015/2019), 29 min

Montaža/Editing: Nika Autor
Scenarij/Text: Nika Autor, Andreja Hribernik
Glasba/Music: Matevž Kolenc
Glas/Voice: Pia Nikolič
Prevod/Translation: Maja Lovrenov
Lektura/Proofreading: Mojca Hudolin, Jeff Bickert
Produkcija: OF/ Koroška galerija likovnih umetnosti

Obzornik 62 je v prvotni verziji nastal leta 2015 ob povabilu Nike Autor k sodelovanju na razstavi Muzej v gibanju (Performing the Museum) v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU), leta 2019 pa je bil posnet v dopolnjeni in novi različici. Obzornik 62 vsebinsko gradi na podobah iz preteklosti, ki so deklarirale upanje, svet brez vojn. Leta 1966 je s pomočjo mladinskih brigad, loterije, podpore širše lokalne skupnosti in danes propadlega gradbenega giganta Vegrad v pičlih 50 dneh zraslo 2000 kvadratnih metrov novih razstavnih prostorov. Slovesno odprtje, ki je sledilo, je potekalo pod pokroviteljstvom OZN, katerega ustanovitveni član je bila tudi Demokratična federativna Jugoslavija. Dvajseta obletnica konca velike vojne ter zapisa splošne deklaracije človekovih pravic je narekovala kontekst razstave z naslovom Mir, humanost in prijateljstvo med narodi. Referenca na to preteklost je v pričujočem obzorniku soočena z brezupno situacijo beguncev na slovenskih mejah leta 2015 skozi najdene posnetke, skozi formo filmskega obzornika, tekstovne obzorniške okruške, skozi fotografije in kolaže, v središče razstave pa postavlja izgubljeno umetniško delo sirskega avtorja Mahmouda Hammada z naslovom Družina, ki je bilo leta 1966 razstavljeno na razstavi v Slovenj Gradcu. Mahmoud Hammad je takrat razstavljal dve grafiki naslovljeni Družina in Delavec, cena del je znašala 25 in 15 dolarjev. V arhivu je mogoče zaslediti, da sta deli v Slovenj Gradec prispeli preko jugoslovanske ambasade v Damasku. Po razstavi pa se je za deloma izgubila sled. Prav tako se v zbirki ni ohranila grafika švedskega umetnika Jana Forsberga z naslovom Vojna, ki je na razstavi, prejela prvo nagrado.

Ob predstavitvi Obzornika 62 leta 2015 v KGLU je bilo delo Vojna najdeno na internetu in kupljeno na spletni dražbi za 77,94 dolarjev ter vrnjeno v zbirko galerije v Slovenj Gradcu. A še vedno ni bilo možno locirati del Družina in Delavec. Za delom Družina je ostala le majhna reprodukcija v velikosti pet centimetrov, črno-beli obris štirih silhuet, natisnjen v katalogu razstave iz leta 1966. Ta odsotnost podobe je narekovala vprašanja kot: Kakšna je bila ta podoba, podoba Delavca in Družine in kakšno podobo si lahko zamišljamo danes, ko je skoraj pol stoletja od razstave z zemljevida izbrisana Jugoslavija in ko se z zemljevida briše Sirija? Je opozarjala na prihodnost, je odslikovala tukaj in zdaj, oziroma tam in takrat? Je mislila boljši jutri ali je kazala na včeraj? Je upodabljala grozo ali je lomila pogled z nepričakovano domišljijo? To so vprašanja, o katerih razmišlja Obzornik 62 – Družina in delavec, ki prepleta elemente dokumentarnega, eksperimentalnega ter esejističnega filma.

V letu 2019, štiri leta po nastanku Obzornika 62, je bila grafika Družina Mahmouda Hammada najdena. Nahajala se je v Jordaniji. Delo Družina je nekdo preimenoval v Izgnano družino. Izgnana družina je bila kupljena za 5000 dolarjev, grafika Delavec pa podarjena za zbirko galerije v Slovenj Gradcu.

Obzornik 63 – Vlak senc

Obzornika Fronta, Nika Autor (2017), 39 min

Film skuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, narejenega z mobilnim telefonom, z nekoč slavne železnice Beograd–Ljubljana, kjer begunci danes ne potujejo v vagonih, temveč med kolesjem vlakov. Obzornik 63 se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. V esejističnih in asociativnih elementih se te zgodbe povezujejo z zasledovanjem sreče in idejo potovanja v trenutni družbeni formaciji, kjer se lov na srečo vse pogosteje povezuje z idejo potovanja drugam – ali še raje z osnovno potrebo po varnosti in golem preživetju.

Več na: https://autor.si/

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.
Intimni kino
Od srede, 15. decembra do petka, 17. decembra, vsak večer ob 20. uri v IntimnemKinu.