GT22 + Festival Lent 2017 = Fokus Rijeka

GT22 + Festival Lent = Festival Lent + GT22 = 2017 + “Fokus Rijeka”

oziroma leto 2017 in 25.festivalska edicija prinaša tretje sodelovanje največjega mestnega festivala in mestnega javnega zavoda Narodni dom s skupnostjo in kulturno-umetniškim laboratorijem GT22.
Po konceptu „zaVogalomGT22“ iz leta 2015 in „inside-out-GT22“ v 2016, se GT22 veseli dopolnjevanja festivalska ponudbe z novim konceptom razvitim posebaj za letošnjo ljubilejno festivalsko edicijo.
Koncept „Fokus Rijeka“ v GT22 in na festivalski zemljevid Lenta prinaša paket katerega temeljno vodilo je predstaviti, spoznati in poskušat razumeti hrvaško in jadransko mesto, ki se pripravlja in bo kmalu (leta 2020) prevzelo naziv evropska prestolnica kulture.

„Fokus Rijeka“ želi skozi pregledno in sodobno likovno razstava, filmske projekcije, gledališke predstave, pogovore in debate ter koncerte, zvočne performanse in družabne večere ponuditi vpogled v Reko – kot se slovensko zapiše ime tega urbanega središča neformalne pokrajine Kvarner – ki ima 144.00 prebivalcev ter zelo bogato kulturno-umetniško in politično zgodovino.

Reka, Rijeka, Fiume, St.Veit am Pflaum, Sankt Veit am Fluß v GT22 kot fokus prizorišča na Festivalu Lent 2017.

Produkcija: GT22, Ustanova Fundacija Sonda
Koprodukcija: Narodni dom Maribor – Festival Lent

** ENGlish below **

 

“Fokus Rijeka” po dnevih:

Petek, 23.6 / 19:30 – otvoritev razstave in projekcije „Rijeka, mesto na morju“

Gianfranco Mirizzi, Andrea Crnković, GT22

Razstav „Rijeka, mesto na morju“ bo skušala ponuditi nek sodoben, multimedijski in interaktiven pogled na obmorsko mesto v kvarnerskem zalivu, ki ima 144.00 prebivalcev ter zelo bogato kulturno-umetniško in politično zgodovino. Torej konceptualen in skoncentriran prostorski pogled v avliGT22 na Reko, Rijeko, Fiume, St.Veit am Pflaum, Sankt Veit am Fluß.

Vstop prost.

 

Sobota, 24.6 / 19:00 – diskusija „Rijeka, moj bivši dom«

Vladimir Vidmar, GT22

V Sloveniji živi kar nekaj Riječanov in Riječank, ki pomembno prispevajo k slovenski umetniški in kulturni krajini. Kako doživljajo svoj novi, drugi dom, kako mesto svojega rojstva, kako različnosti mentalitet in kulturnih različnosti bomo odkrivali z nekaterimi izmed njih. (čakamo potrditev sogovornikov)

Vstop prost. Število mest omejeno. Vnaprejšnje rezervacije niso možne.

 

Nedelja, 25.6 / 19:00 – pogovor „Rijeka, moj klub“

Nogometni klub Rijeka pod vodstvom mariborskega strokovnjaka Matjaža Keka v letošnjem letu prekinja dolgoletno Dinamovo nogometno prevlado. Čeprav je na strani kluba iz hrvaške prestolnice tradicija, denar in verjetno še kaj drugega, je Rijeka letos s slovenskim strokovnim znanjem, strastjo in energijo svojega mesta, nadomestila zaostanek in ne le to, tudi prehitela veliki Dinamo. S tem je Matjaž Kek postal heroj mesta, hkrati pa je na področju celotne Hrvaške razbil mit o Slovencih kot “skijaših”. Od letošnje sezone naprej na Hrvaškem besedo Slovenec izgovarjajo drugače.

Na dogodku se bomo pogovarjali o nogometu, o politiki in o odnosu med njima, o nogometni kulturi obeh mest ter tudi o odnosih med Hrvati in Slovenci. Spregovorili bomo s protagonisti riješke nogometne pravljice.

Vstop prost. Število mest omejeno. Vnaprejšnje rezervacije niso možne.

 

Ponedeljek, 26.6 / 20.00 – filmska projekcija »Ustava Republike Hrvaške«

Rajko Grlić, Hrvaška, 2016, DCP, 90 min

Filmska projekcija in pogovor o Rijeki kot o filmskem mestu, o dokumentarnih zapisih in o filmski situaciji v mestu. (čakamo potrditev sogovornika)

Ustava Republike Hrvaške:

Zgodba o štirih ljudeh, ki prebivajo v isti stavbi, vendar živijo zelo različna življenja. Razlikujejo se po družbenem statusu, seksualnih navadah, nacionalnosti in veri. Njihove življenjske poti se verjetno ne bi nikoli prekrižale, če jih k temu ne bi prislil nesrečni dogodek in posledično medsebojna pomoč.

»Ante in jaz hitro prepoznava vonj nestrpnosti, poznava njen občutek v želodcu, je kot kislina. Tako da se je obema zdelo, da je pravi čas, da o tem nekaj tudi poveva. Ko sva s Tomićem začela pisati scenarij, se je zdelo, da se je pri nas ta obsedenost malo umirila, a ko sva bila sredi procesa, se je pri nas [na Hrvaškem] spet začela ofenziva Tomislava Karamarka /…/. Ko sva z Antejem končevala scenarij, sva si rekla: glej, to postaja vse bolj podobno naši zgodbi. Film smo posneli, še preden je prišel na oblast, in nenadoma se je slika na velikem platnu začela čedalje bolj približevati tisti na malih ekranih, filmska akcija se je začela prekrivati z realnostjo, ki so jo televizije in časopisi redno pošiljali med ljudi.«
Rajko Grlić, iz intervjuja v Sobotni prilogi

(Vir: Kinodvor)

Vstopnina: 5 € / 3 € za študente, dijake in upokojence / 0 € za brezposelne. Število mest omejeno.

 

Torek, 27.6 / 20:00 –  plesno-gledališka predstava „We’re in this together“

Sreda, 28.6 / 20:00 – plesno-gledališka predstava „We’re in this together“ + rezidenčni riješki DJ Smeđi Šećer

Projekt We are in this together temelji na psihiatričnem sindromu Folie a deux (inducirana psihoza ali norost v dvoje), pri katerem se blodnje in vzorci obnašanja prenašajo z ene osebe na drugo. Glede na to izhodišče sta avtorici znotraj ustvarjalnega procesa raziskovali možnosti ustvarjanja skupnega jezika in gibanja. V procesu raziskave se je pokazalo oboje, vezi in razmejitve med dvema človekoma, ki začenjata z iste točke, vendar pri njiju zaradi različnih osebnih in poklicnih okoliščin prihaja do različnih umetniških odločitev, ki vodijo do različnih performativnih rešitev. Presečišče tega je ustvarjana realnost obeh izvajalk. Ženski na odru gradita domišljijski svet na robu performativnosti,  vzajemno izmenjujeta in podpirata izbire in odločitve, vse to pa je prepleteno z vsemi stanji v procesu odločanja (oklevanje, negotovost, prepričevanje drugega, ocenjevanje, obupavanje,…).

Ustvarjalki: Ivana Kalc, Nika Mišković

Vstopnina: 5 € / 3 € za študente, dijake in upokojence / 0 € za brezposelne. Število mest omejeno.

Riječan David Blažević, v glasbenih krogih poznan kot Dr. Smeđi Šećer je strastni zbiratelj plošč, pravi crate digger. Iz predalov vleče nepoznano, pozabljeno, izgubljeno in redko iz repertoarja ex-yu funka 60tih, 70tih in +. Obujte plesne ali vsaj udobne sandale in pridite na vogal GT22.

 

Četrtek, 29.6 / 20:00 – plesno-gledališka predstava „Naša stvar“ + rezidenčni riješki DJ Smeđi Šećer

Petek, 30.6 / 20:00 – plesno-gledališka predstava „Naša stvar“ + rezidenčni riješki DJ Smeđi Šećer

Dva človeka, prebivalca neke države, sta se odločila prodati vse svoje imetje, spakirati kovčke in oditi. V neko boljše življenje. V neki drugi svet. Dogovorila sta se. Pripravila sta prtljago. Pospravila vse za seboj. Odhajata. Samo malo še. Imata še nekaj manjših stvari, ki ne pripadajo nikomur. Te bosta pospravila v poseben zaboj. In nekaj časa še imata. In puška je tudi tukaj. Vse je pripravljeno za odhod. Nikomur se nista oglasila. Nikomur nista ničesar razlagala. Konec koncev je to zgolj njuna stvar. Nikomur nista dolžna ničesar pojasnjevati. Imata načrt. Vse vesta. Sledi eksekucija. Čas teče. Pripravljena sta na odhod. V neki boljši svet. V neki drugi svet.

Ustvarjalca: Ivana Kalc, Jerko Marčić,

Vstopnina: 5 € / 3 € za študente, dijake in upokojence / 0 € za brezposelne. Število mest omejeno.

Riječan David Blažević, v glasbenih krogih poznan kot Dr. Smeđi Šećer je strastni zbiratelj plošč, pravi crate digger. Iz predalov vleče nepoznano, pozabljeno, izgubljeno in redko iz repertoarja ex-yu funka 60tih, 70tih in +. Obujte plesne ali vsaj udobne sandale in pridite na vogal GT22.

 

Sobota, 1.7 / 19:00 – diskusija „Rijeka, evropska prestolnica kulture + otvoritev razstave »Rijeka, mesto sodobne umetnosti« + koncert “Rdeča Reka”

Otvoritev razstave.

Naslov: „Rijeka, mesto sodobne umetnosti“

Prostor: avlaGT22

Avtorice: Nika Rukavina, Tajči Čekada, Ana Peraica, Nadija Mustapić, Luiza Margan, Milijana Babić

Kuratorsko delo: avtorice, Milijana Babić in sonda21

Skupinska razstava 6ih ženskih sodobno umetniških pozicij v polju teorije in prakse zaključuje „Fokus Rijeka“ oziroma GT22ovo premišljevanje mesta Rijeka, njegove umetnosti, kulture in prihodnosti v sklopu ljubilejnega Festivala Lent.

Na ogled v avliGT22 so in bodo do septembra 2017 dela različnih umetniških medijev, od filma, videa, fotografije in prostorske instalacije oziroma predstavljeni bodo koncepti, ki orisujejo, opisujejo, komentirajo in podajajo koordinate, sodobne hrvaške družbe, tranzicijske države in historično burnega mesta ob morju, ki se spopada z starimi in novimi problemi premišljevanja samega sebe.

 

Diskusija.

Naslov: „Rijek, evropska prestolnica kulture“

Prostor: Židovska ulica 2b – Terasa Galileo

Prisotni: Emina Višnić, Vuk Ćosić, Davor Mišković, Ivana Katić, avtorice razstave in GT22

Diskusija na temo „Rijeka, evropska prestolnica kulture“ bo v GT22 in na Festival Lent pripeljava osrednje akterje trenutnega položaja zgodbe, situacije in sestavljanja mozaika Rijeka2020, ko bo mesto v Kvarneju na katerega se letos GT22 fokusira imelo evropsko kulturni naziv, ki ga je naše mesto ob Dravi imelo v 2012.

 

Koncert.

Naslov: “Rdeča Reka”

Prostor: GT22

Izvajalci: Aphra Tesla & Danijel Marinič + gostje

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki