Fokus Budimpešta: Umetnost v avtoritarnem režimu

Petek, 21. avgust // 16.00 do 0.00 // v okviru Festivala Lent 2020 // vstopnine ni

Foto: Eduard Miler (vir Facebook)

.

🎥 16.00 // #IntimniKino.GT22

PREMIERA: »Madžarska 2018 – v zakulisju demokracije«

(Hungary 2018 – Behind the Scenes of Democracy / r: Eszter Hajdu, 2018, 82 min, madžarščina z angleškimi podnapisi / napovednik)

Madžarska režiserka Eszter Hajdu je v dokumentarnem filmu Madžarska 2018 – v zakulisju demokracije spremljala predlansko volilno kampanjo, po kateri je stranka Fidesz pod vodstvom Viktorja Orbana slavila visoko zmago in si zagotovila popolno nadvlado v madžarskem parlamentu. Vsebinsko popolnoma prazna predvolilna debata je temeljila predvsem na širjenju sovraštva in strahu. Medtem ko je vladajoča stran strašila pred begunci, Evropsko unijo in židovsko zaroto, se je levo-sredinsko usmerjena opozicija z nekdanjim premierjem Ferencem Gyurcsányjem na čelu na začetku še trudila odpirati vprašanja zdravstva in naraščajoče revščine, a je tudi sama skozi kampanjo govorila vedno bolj proti in širila strah – v tem primeru proti Orbanu in Fideszu. Da lahko v takšnem kazanju mišic zmaga predvsem politika sovraštva in strahu, so jasno pokazali rezultati volitev. Opozicija pa že v osnovi ni imela veliko možnosti, saj si je Orban podredil večino madžarskih medijev, ki so volivcem neprestano servirali njegovo strupeno retoriko. Zaradi tega vpliva je velik del filmske ekipe, ki je na skrivaj snemal predvolilne shode in govore predstavnikov Fidesza, želel ostati anonimen, da ne bi izgubil služb in se znašel v nemilosti skrajnih desničarjev. Avtorica, ki zdaj deluje in živi na Portugalskem, pa je na svoj madžarski naslov začela prejemati pisemske grožnje in žalitve. PONOVITEV filma bo ob 22. uri v IntimnemKinu.GT22.

.

🎤 17.30 // #IntimniKino.GT22

Spletni pogovor z Eszter Hajdu, režiserko filma »Madžarska 2018«

.

🚲 19.00 // Trg svobode

Skupno kolesarjenje za umetnost in svoboden javni prostor

.

🎤 20.00 // Židovska ulica

Okrogla miza: “Umetnost v avtoritarnem režimu” (v angleščini)

> gosti: Eszter Hajdu (režiserka filma Madžarska 2018), Barna Petranyi (Pro Progressione), Primož Bezjak (Slovensko mladinsko gledališče)

Na primeru Madžarske, ki pod vladavino Viktorja Orbana in njegove skrajno desničarske stranke Fidesz živi v vedno hujšem avtoritarnem primežu, se bomo z gosti iz Budimpešte in Slovenije spraševali, kako lahko v takšnem režimu deluje umetnost. Številni umetniki in umetniške institucije na Madžarskem, predvsem v prestolnici, so se namreč zaradi kritičnih pogledov na vladajočo politiko podobno kot mediji in nevladne organizacije znašli v nemilosti oblasti: ostali so brez financiranja, služb in naročil; ter s tem tudi brez velikega dela prostora za izražanje in delovanje. Kako se na takšno politično zaostritev lahko odzoveta umetnik ali umetnica? Kaj avtoritarna politika pomeni za njihovo ustvarjanje? In kako se temu zoperstaviti? Skozi diskusijo se bomo seznanili s stanjem na Madžarskem in skušali najti odgovor na ta in podobna vprašanja, ki postajajo vedno bolj aktualna tudi v Sloveniji – pod vlado, ki odkrito simpatizira z Orbanovimi pogledi in se pod njegovim pokroviteljstvom poslužuje tudi podobnih mehanizmov zapiranja javnega prostora in zatiranja kritičnih glasov.

.

⌨️ 22.00 // Heklab.GT22

Multimedijska predstava: »Fokus Budimpešta 1. del«

HekLabGT22 pripravlja vizualno-zvočne variacije na temo Budimpešte z vzpostavljenim audio-video Inštrument, ki obiskovalce popelje v svet pozitivne transformacije informacij, realnosti in sedanjosti in ga sestavljajo kamere, senzorji, mikrofoni ter neskončen vir človeške ustvarjalnosti.

.

🎥 22.00 // #IntimniKino.GT22

PONOVITEV: »Madžarska 2018 – v zakulisju demokracije«

(Hungary 2018 – Behind the Scenes of Democracy / r: Eszter Hajdu, 2018, 82 min, madžarščina z angleškimi podnapisi / napovednik)

.

🍲 Kuhinja.GT22

Caffe Budapest

Je skupnostni obrok pripravljen v sodelovanju z mariborčani-kami madžarskih korenin, njihovimi recepti za jedi in pijače in ostalimi gosti ter publiko.

.

>> Celoten program Fokusa Budimpešta: https://www.festival-lent.si/lokacija-dogodka/37/

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.
Intimni kino
Od srede, 15. decembra do petka, 17. decembra, vsak večer ob 20. uri v IntimnemKinu.