Festival migrantskega filma v Mariboru

Od 16. do 18. junija ob 20. uri // IntimniKino.GT22 // vstopnine ni

Sreda, 16. junij ob 20.00: Niz kratkih filmov

Festival migrantskega filma v Mariboru bomo otvorili s pogovorom z avtorico filma Nadia v iranski šoli, Majo Malus. Pogovor bo vodila Tjaša Arko.

Sledi niz kratkih filmov:
> Nadia v iranski šoli, Maja Malus Azhdari, Nadia Azhdari, Slovenija, 2020, kratki dokumentarni film, 11′, slovenski podnapisi
> Slovo / De berde, Star Bazancir, Švedska, 2020, kratki animirani film, 2′, brez dialoga
> Težko / Dafa Metti, Tal Amiran, Francija, 2020, kratki dokumentarni film, 15′, slovenski podnapisi
> Ukradene ribe / Stolen fish, Gosia Juszczak, Velika Britanija, Poljska, Španija, 2020, kratki dokumentarni film, 30′, slovenski podnapisi
> Onstran je dan / Dalej jest dzień, Damian Kocur, Poljska, 2020, kratki igrani film, 25′, slovenski podnapisi

Četrtek, 17. junij ob 20.00: Izziv solidarnosti (Défi de solidarité)

Anne Richard, Caroline Darroquy // Francija, 2019, 64 min // francoščina s slovenskimi podnapisi

Šestnajstletnik bo v središču Pariza ponovno preživel noč zunaj, na mrazu. Francoske oblasti bi sicer morale poskrbeti za vse mladoletnike, ne glede na državljanstvo … a fant že več mesecev na ulici čaka na zaslišanje pred sodnikom, da bo lahko dokazal, koliko je star. Film o solidarnostni mreži več sto prostovoljcev in prostovoljk, ki mlade begunce sprejemajo v svoje domove. Kako dolgo bodo še lahko vztrajali?

o avtoricah
Anne Richard je bila leta 2010 prva režiserka, ki je sledila protagonistom zgodbe, ki je leto pozneje postala škandal Mediator (52′, dogaja se tudi v francoskem senatu, uvrščen na FIPA 2012). Po Science Po in študiju v Nemčiji začne Anne potovati po Evropi. Režira nekaj kratkometražnih za televizijske programe ARTE, Forum des Européens in Zoom Europa v sodelovanju s Compagnie des Phares et Balises. Nekaj ​​let kasneje preide na dolgovečerce, tako v Franciji kot v tujini, za Produkcijsko hišo W. A. Productions. Leta 2002 podpiše svoj prvi 52′ “Afrique du Sud, le train de l’espoir” (“Južna Afrika, vlak upanja”) za ARTE in Odyssée. Od leta 2011 je svobodna umetnica in pri “Izzivu solidarnosti” drugič sodeluje z Infrarouge.
Caroline Darroquy je svoj prvi dokumentarec “Dans la maison des journalistes” (Pri novinarjih doma) posnela v Ateliers Varan leta 2008. Že v tem prvencu, ki je bil predvajan na dokumentarnem festivalu v Thionvilleu “Prikaz realnosti” ), je govorila je o sprejemanju: snemala je Bakthiyarja, iraškega kurdskega monterja, ki v Franciji čaka status političnega begunca. Nato jo je začelo zanimati uredniško delo in montaža in je sodelovala pri številnih dokumentarnih filmih in reportažah za France Télévisions, Arte … V tragičnem kontekstu migracijske krize jo je leta 2016 njena solidarnostna gostiteljska izkušnja spodbudila, da se je kot režiserka spet lotila te teme. Caroline je sorežirala in montirala Izziv solidarnosti, dokumentarec, ki ga je navdahnila njena lastna izkušnja.

festivali in nagrade
FIPADOC sekcija Udarni dokumentarec, Festival du film de Femmes, Festival des utopies réelles d’Hendaye, FIGRA

Petek, 18. junij ob 20.00: Ethbet!

Matteo Ferrarini // Italija, Francija, Belgija, 2021, 70′ // arabščina s slovenskimi podnapisi

»Ethbet!« – »Zdržite!« so vzklikali vstajniki na trgu Tahrir, da so spodbujali svoje prijatelje, naj vztrajajo med vstajo, ki je izbruhnila v Kairu 25. januarja 2011. Kako vstajniki živijo danes, deset let po zlomu egiptovske revolucije? Kaj se zgodi, ko vojaški režim kljub množici uličnih protestov, o katerih zavzeto poročajo vsi svetovni mediji, ne pade, temveč se okrepi? V režimu Abdel Fateha Al-Sizija ljudje še naprej izginjajo, zapirajo jih brez sojenja in mučijo. V dokumentarcu spremljamo dva aktivista, ki zdaj živita v izgnanstvu.

o avtorju
Matteo Ferrarini je debitiral leta 2011 debitiral z Jali Road, neodvisnim projektom v samoprodukcirji, ki ga je posnel v Malaviju in se je uvrstil na tekmovalni spored Rimskega filmskega festivala 2011. V Braziliji je naslednje leto posnel svoj drugi film Buracos, ki so ga uvrstili na več mednarodnih festivalov. Na več festivalih so predvajali tudi njegov Nar per fer, ki je nastal v koprodukciji Small Bossa in Decime Rose, ob podpori Filmske komisije Trentina.

.
——————————————-
Obiskovalke in obiskovalce naprošamo, da se držijo veljavnih epidemioloških ukrepov.

Deli
PROGRAM
10. 10. - 20:00 // Vito Weis: Slaba družba // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
11. 10. - 20:00 // ŠtudenTeater: Coven-kongres čarovnic // predstava
Vstop: prostovoljni prispevek
13. 10. - 20:00 // Apofenija/1 // predstava
Vstop:
22. 10. - 20:00 // Tehnoburleska Tatovi podob // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.
Intimni kino
Od srede, 15. decembra do petka, 17. decembra, vsak večer ob 20. uri v IntimnemKinu.
Intimni kino
Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma - od 11. do 13. novembra na različnih lokacijah v Mariboru.
Intimni kino
Dokumentarni film o "senčnem svetu" evropskega obmejnega prostora, v katerem je iskanje azila postalo skoraj nemogoče.