Festival Enimation 2021

ENIMATION festival je mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ki se bo v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture in s podporo številnih partnerjev odvijal v Mariboru že enajsto leto zapored. Otvoritev bo 11. novembra ob 18. uri gostilo Lutkovno gledališče Maribor, v Vetrinjskem dvoru pa se bo do 13. novembra odvrtela večina filmskih projekcij in družabnih dogodkov. Več o programu na: https://enimation.si/

Osrednji del Festivala ENIMATION predstavlja mednarodni tekmovalni program. Kot je povedala Hana Repše, programska vodja Festivala: »si bomo letos lahko ogledali sijajne filme otrok in mladih iz vsega sveta, v tekmovalno kategorijo pa letos dodajamo tudi slovensko filmsko produkcijo, ki tudi med otroci in mladimi postaja vedno boljša, zato si zasluži poseben tekmovalni program. Ta bo mladim iz Slovenije pomenil dodatno vzpodbudo za nadaljnje filmsko ustvarjanje in jim obenem omogočil, da se potegujejo za priznanja in si tako pridobijo možnost uvrstitve filma v mednarodno tekmovanje mreže festivalov in organizacij Youth Cinema Network, YCN award.«

30 filmov mednarodnega tekmovalnega programa in 15 filmov v kategoriji slovenskega tekmovalnega programa, je razvrščenih v 3 starostne kategorije: MINI – filmi otrok do 10. leta starosti, MIDI – filmi otrok od 11. do 14. leta ter MAXI – filmi mladostnikov od 15. do 19. leta. Izmed vseh bo tričlanska mednarodna žirija, Ciarda Tobin (Irska), Rok Govednik (SLO) in Darko Herič (SLO) izbrala po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado ENIMATION – Mali slon.

Mednarodni tekmovalni program bo letos obogaten s spremljevalnim programom, ki izpostavlja kamero ter poklic direktorja fotografije in filmskega snemalca. Kot je povedal letošnji žirant festivala ENIMATION in avtor razstave FILMSKA GENERACIJA, Darko Herič, je to poklic, “ki se ukvarja z vizualnim izgledom filma – torej predvsem z barvami, svetlobo, gibanjem kamere in kontinuiteto izgleda celotnega filma. Prevaja naš tro-dimenzionalni svet v filmski jezik. Direktor fotografije je lahko hkrati tudi snemalec ter poleg ostalih nalog tudi operira s kamero”. Darko Herič se je sicer za film zanimal že v srednji šoli, nato pa se je odločil za izobraževanje na področju direktorja fotografije, saj ga je navduševala prepletenost likovne umetnosti ter tehnike. “Če režiser skrbi za to: kaj bo v filmu, direktor fotografije poskrbi kako bo to izgledalo. Je so-avtor in sodelavec ustvarjalne ekipe: režiserja, scenografa, kostumografa, maskerja in tehničnih delavcev”, je še izpostavil Herič, filmski snemalec in direktor fotografije pri številnih domačih in mednarodnihfilmskih produkcijah.

Otvoritev, ki bo potekala v četrtek, 11. novembra ob 18.uri, bo letos filmsko-gledališko obarvana. Mariborsko društvo Film Factory nam bo skozi interaktivno predstavitev na praktičen in duhovit način predstavilo filmske poklice in nas seznanilo z uporabo filmske tehnike. To bo edinstveno doživetje na skoraj pravem filmskem setu!

Festival ENIMATION je del platforme ENIMATION, ki poleg delavnic in krožkov za vse starostne skupine sledi poslanstvu, spodbujati otroke in mlade k spoznavanju in ustvarjanju kakovostnih filmov in del mednarodne mreže filmskih festivalov otrok in mladih Youth cinema network.

Deli
PROGRAM
01. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
10. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
11. 02. - 18:00 // Je že konec? // predstava
Vstop: 5 € / 0 €
24. 02. - 20:00 // Godzilla Tribute Band // predstava
Vstop: 7 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.
Intimni kino
Od srede, 15. decembra do petka, 17. decembra, vsak večer ob 20. uri v IntimnemKinu.