FeFi- feministični filmski festival 2022

Od 8. do 13. marca na spletni strani: https://fefi.si/

Dobrodošle_i na drugi izvedbi feminističnega filmskega festivala, ki postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke v prvi plan. Poimenovan je po Genovefi ali plemenski ženski, zavetnici voskaric_jev, pastiric_jev, klobučaric_jev in vrtnaric_jev, ki med drugim ščiti zdravje oči. FeFi gleda in vidi ter daje prednost ženskemu pogledu. Nič več Oko za Oko. Pač pa eno Oko z drugim. Vsevidno oko FeFi izpostavlja nevidne, zatirane, potiskane na obrobje, a žilave ženske zgodbe, ki krojijo in prekrojujejo tok zgodovine. Ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti. FeFi Frišno izpostavlja radikalne newcomerke, ki obračunavajo s patriarhalno polpreteklo zgodovino. FeFi Zdaj! je v hic et nunc stanju filmskega ženskega ustvarjanja. FeFi Retro pa osvetljuje pretekla dela, ki ne smejo ostati nevidna in nevidena ali pozabljena.

.

Fefi Retro: 20 let Varuha meje

Že in samo 20 let je minilo od prvega slovenskega celovečerca v režiji ženske. Varuh meje Maje Weiss je bil del prvega vala mladih slovenskih filmark, ki je pomembno vplival na slovensko filmsko krajino in v slovenski film brezkompromisno vnesel žensko perspektivo ter številne dotlej tabuizirane teme. Ob obletnici filma se bomo 8. marca ob 19. uri z avtorico in njenima kolegicama Haidy Kancler in Majo Prettner pogovarjali, kakšen prelom je predstavljal Varuh meje, kako je oral ledino in kako so se pogoji za delo filmark v tem času spremenili.

Več o sekciji Retro na: https://fefi.si/program-2022/retro/

.

Fefi Zdaj!: Samo ja pomeni ja

Slovenija je lani z referendumom in sprejetjem modela »samo ja pomeni ja« pri preganjanju spolnega nasilja naredila pomemben premik na pravnem področju in se tako uskladila z delom zavez, ki jih je sprejela s podpisom Istanbulske konvencije. Hkrati s tem so jo pretresla prva javna pričevanja o spolnem nadlegovanju moških na pozicijah moči nad mladimi ženskami, ki so na površje naplavila pogum in travme, predsodke in neenakosti, ki gredo veliko globlje od pravnih dikcij. Jasno je, da zgolj sprememba teh dikcij na papirju ne bo privedla do širše družbene spremembe, ampak da nas na tem področju čaka še veliko dela, ki ga mora opraviti vsa družba.

S tremi dokumentarnimi filmi v sekciji Zdaj! smo pripravili pregled dojemanja spolnega nasilja in različnih načinov ter metod soočanja z njim v domačem in mednarodnem okolju. Babičino seksualno življenje, kratki animirano-dokumentarni film režiserk Urške Djukić in Emilie Pigeard, ki je v zadnjem letu pobral številne nagrade doma in po svetu, nas bo skozi pričevanja naših babic popeljal v zgodovino patriarhalnega zatiranja v »varnem zavetju« pogosto idealiziranega družinskega okolja. Ne pomeni ne, feministično zakonodajno gledališče, kratki dokumentarec gledališke skupine Madalena-Berlin v režiji EveGlorie Fernández Pérez nam bo približal triletni proces nastajanja in izvajanja gledališke forumske predstave, s katero se je skupina odzvala na uvajanje Istanbulske konvencije v evropskih državah, predvsem Nemčiji, in tako aktivno prispevala k razumevanju problematike in preprečevanju nasilja nad ženskami. Primer spolne zlorabe, celovečerni dokumentarec režiserke Alison Kuhn pa nas bo skupaj s petimi ženskami, ki so bile – enako kot tudi režiserka – med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene, postavil v odrsko mizasceno, ki deluje kot protistrup toksične avdicije.

Več o sekciji Zdaj! na: https://fefi.si/program-2022/zdaj/

.

FeFi Frišno: Rožavska filmska komuna in GRRL HAUS CINEMA

Sekcija Frišno letos izpostavlja prelomen dosežek ne le na vsebinskem in formalnem področju, ampak v prvi vrsti v načinu delovanja in produciranja filmov. Rožavska filmska komuna je nastala leta 2015 sredi vojne vihre v Siriji v okvirih Avtonomne administracije severne in vzhodne Sirije, ki je v izjemno težkih razmerah uspela izvesti radikalno demokratično družbeno spremembo in žensko revolucijo. Vse strukture v družbi delujejo po principu neposredne demokracije in enakosti spolov ter številnih etničnih skupin, ki živijo na tem področju. Vse ustanove imajo dvojno predsedstvo, s čimer je ženskam vedno zagotovljen enakovreden glas pri odločanju, ženske pa so vzpostavile tudi svoje lastne socialne, politične, gospodarske in kulturne ustanove. Pomemben glas ženske revolucije iz Rožave v domačem in mednarodnem okolju predstavljajo prav filmi, ki so v zadnjih letih potovali po številnih filmskih festivalih po svetu.

Sopredsednica filmske komune Sevinaz Evdikê, katere film Dom bomo predvajali v okviru letošnjega programa, je ena izmed številnih žensk, ki so z revolucijo v Rožavi ogromno pridobile. »Čeprav prihajam iz bolj odprte družine, sem si pred desetimi leti kvečjemu lahko obetala, da bi postala učiteljica, žena in mati, mnoge pa bi bile obsojene zgolj na dom in ekonomsko odvisnost. Zdaj smo voditeljice! Vedno sem sanjala, da bi bila del filmskega sveta, zdaj pa sem na čelu filmske institucije. Podobno je z vsemi ženskami, ki lahko zdaj odločajo in skrbijo same zase ter druga za drugo. Pred tem smo poznali umor iz časti, ki ga je podpiral celo sirski režim, saj so moški, ki so ubili svojo ženo, šli v zapor zgolj za dva meseca. Ponekod smo poznali tudi poligamijo, danes pa je oboje strogo preganjano in družbeno nesprejemljivo. O tem smo ženske dolgo sanjale in izjemno smo ponosne, da nam je to uspelo. Zavedamo pa se, da nas čaka še veliko trdega dela, saj se večstoletnih navad in običajev ne moreš kar tako znebiti.«

Več o sekciji Frišno na: https://fefi.si/program-2022/frisno/

Deli
PROGRAM
19. 04. - 20:00 // Pod kontrolo + Zbor za publiko // predstava
Vstop: 8 € / 5 € / 0 €
20. 04. - 20:00 // Pod kontrolo // predstava
Vstop: 8 € / 5 € / 0 €

 

VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
16., 20. in 21. junija ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22
Intimni kino
Dodatna projekcija dvakrat razprodanega dokumentarnega filma bo v petek, 27. januarja ob 20. uri.
Intimni kino
Od 12. do 14. decembra ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22. Od 10. do 18. decembra po vsej Sloveniji.
Intimni kino
Dokumentarec o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu: 26., 29. in 30. avgusta ob 20. uri v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
V soboto, 18. junija ob 20.00. Kratka filma Uporni duh in Beg ter pogovor z avtoricami. Vstop je prost.
Intimni kino
Od 21. do 23. junija v IntimnemKinu.GT22.
Intimni kino
Jugoslavija, lekcija 3 v četrtek, 30. decembra ob 19. uri.
Intimni kino
Zadnji filmski večer leta v IntimnemKinu s popotniškim Yugo filmom in pogovorom z ustvarjalci. Četrtek, 23. december ob 19. uri.