ŠTUDENTEATER 5.0

Vpis v novo sezono!

Že peto sezono skupaj s študenti in ostalimi gledališkimi ustvarjalci uprizarjamo ŠtudenTeater. ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in želijo živeti oder.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Gledališče Glej Ljubljana, KUD Krea Nova Gorica, Center mladih Koper in Moment Maribor v sodelovanju z GT22 s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega in glasbenega gledališča.
Zato vas vabimo, da se pridružite projektu ŠtudenTeater 5.0!

Ideja projekta je ustanovitev ene ali več študentskih gledaliških skupin, znotraj katere_ih se bodo udeleženci pod vodstvom strokovnjakov naučili različne vidike gledališkega ustvarjanja in razvili svojo lastno gledališko poetiko ter jo predstavijo v predstavi avtorskega gledališča.

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica
Termini: 26. oktober 2018 – marec 2019
Prvi uvodni vikend delavnic v Ljubljani: 26./27. oktober
Mentorji: bodo objavljeni naknadno
Cena: 70,00 EUR
Rok prijave: 24. oktober 2019 oz. do zapolnitve mest.

Če je to ŠtudenTeater 5.0 – so obstajali tudi ŠtudenTeater 1.0, 2.0, 3.0 in 4.0?
Seveda in neskromno moramo priznati, da ni bilo slabo. V treh letih je nastalo 18 predstav. V zadnjih treh letih so se številne predstave ŠtudenTeatra uvrstile na zaključni Festival Vizije – Festival mladinske kulture in pobrale vizionarje, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Kdo se lahko prijavi?
K projektu se lahko pridružijo vsi mladi, praviloma stari od 18 – 30 let. Študentski status ni pogoj. Prijavijo se lahko posamezniki kot tudi že delujoče skupine.
Kako se lahko prijavim?
Izpolniš prijavnico na tej povezavi.

Kako bo potekalo delo?
Vsi prijavljeni se bomo zbrali na vikend delavnici 26. in 27. oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike igre, govora in giba. Hkrati se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov/časa sestavili skupine. Za tiste, ki nimajo toplega doma v Ljubljani, bomo skušali zagotoviti prenočišča.
Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta, pri samem procesu študija in pri oblikovanju predstave. Vsaka skupina bo izbrala temo iz nabora tem. Do konca vikend delavnic bo izdelala osnovno idejo in jo predstavila svojemu mentorju.
Čez teden dni bo sledila delavnica avtorskega gledališča, kjer bo vsaka skupina posebej s svojim mentorjem do kosti obrala svojo temo. In jo potem sestavila v osnovo za genialno predstavo. Vaje bodo potekale po dogovoru, točen urnik si bo skupina sestavila sama. Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (kot rečeno genialno predstavo), ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici in Mariboru, predvidoma v marcu 2019.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?
Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence. Skupine boste sestavili sami – na podlagi tega, med kom so preskočile iskrice, s kom bi res želeli delati na projektu. In kdo so tisti, ki imajo čas takrat, kot ga imam jaz. Če te ne bo na delavnici, potem ne bo iskric …
Seveda pa je udeležba v projektu možna tudi za tiste, ki imajo 26. in 27. 10. že druge, neodložljive načrte. Te bomo priključili v že formirane skupine.

Kje bodo potekale vaje?
Vaje bodo potekale v prostorih Gledališča Glej in v prostorih JSKD v Ljubljani, v prostorih GT22 in prostorih JSKD v Mariboru, v prostorih Točke ZKD Nova Gorica in v prostorih Centra mladih Koper v Kopru.

Kaj nudimo?
Moment Maribor v sodelovanju z GT22, Gledališče Glej, KUD Krea, Center mladih Koper in JSKD bodo izvedli uvodne delavnice, zagotovili mentorje, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?
Resnost, zanesljivost, želja po ustvarjanju.

Festivalska ekipa in produkcija
Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Festivalska tehnika: Grega Mohorčič, Klemen Švikart

Izvršna produkcija: Inga Remeta

Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber
JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza

www.glej.si
www.jskd.si

Festival organizirata: Gledališče Glej, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Moment Maribor in KUD KREA Nova Gorica.

Deli
PROGRAM
24. 09. - 19.00 // Pogovorimo se: Telesna samopodoba in mediji // predstavitev + pogovor
Vstop: prost
25. 09. - 19.00 // Peter Fettich: Rispect the boul! // razstava
Vstop: prost
26. 09. - 18.00 // Znanstveno-improvizacijski dvojček // pogovor + gibno-zvočna improvizacija
Vstop: prost
29. 09. - 20:00 // Intimni.Oder: OKROG ENE URE // predstava
Vstop: 7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Dobre prakse
Otvoritev nove razstave v Ulični galeriji v Židovski ulici bo v torek, 25. avgusta ob 18.00.
Dobre prakse
Ker želimo poiskati najustreznejše rešitve za trenutne razmere na trgu dela in jih učinkovito prenesti odločevalcem, začenjamo s sklopom posvetovanj z mladimi.
Dobre prakse
Transnacionalna gverilska umetniška šola daje predloge za domače branje iz svojih in drugih arhivov.
Dobre prakse
Od 27. do 29. februarja bomo gostili mednarodno konferenco na temo populizma in umetnosti.
Dobre prakse
Za udeležbo na predavanju je nujna rezervacija.
Dobre prakse
Razmislek (mladih) o vključevanju invalidov, hendikepiranih v krog našega vsakdanjega življenja in spremljevalni program.
Dobre prakse
Tudi letos bo vaša dohodnina nakazana v državni proračun, vendar je 0,5 odstotka še vedno v vaših rokah.
Dobre prakse
Sistemsko mišljenje je osnovna matrica permakulture. Predava Tomislav Gjerkeš. Vstopnine ni.