Preddogodek Letnega kina Minoriti

Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor

17. junij ob 21.00.
Vstop prost.

Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor, interdisciplinarni umetniški laboratorij GT22, Lutkovno Gledališče Maribor in Projektor d.o.o. (MariBox) za letos s skupnimi močmi pripravljamo vrhunsko poletno filmsko doživetje v avditoriju Minoriti. Medtem ko se bo glavni program letnega kina Minoriti začel v soboto 8. julija, pa lahko novo mestno kino lokacijo prvič brezplačno preizkusite že v soboto, 17. junija, ko ob 21. uri v okviru Drava Festivala pripravljamo prvi filmski preddogodek. Tematika večera bodo reke: za uvod naša domača reka in dokumentarec Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Reka Drava – Darilo narave za vse generacije, sledil pa bo celovečerni dokumentarec o tragični zgodbi zajezitve severnoameriških rek DamNation, ki jo je na žalost možno preslikati v vse dele sveta. Lepo vabljeni/e.

> DamNation

ZDA, 2014, 87 min,
Režija: Travis Rummel in Ben Knight.

DamNation je rekam posvečen film, ki prikaže tragično zgodbo severno ameriških rek, ki jo je na žalost možno preslikati v vse dele sveta. Reke kot najintimnejši del narave smo v zadnjih 120 letih sistematično uničevali z jezovi z namenom pridobivanja električne energije. V tem smo bili zelo učinkoviti – malokatera večja reka je namreč ostala nedotaknjena in v zadnjem času so se začele kazati negativne posledice; lososi vsa ta leta ne dosegajo več povirnih območij, kjer se drstijo in zato izumirajo; ekosistemi ob izvirnih delih rek so osiromašeni, podobno pa se dogaja s spodnjim tokom rek in morji kamor tečejo – sedimenti iz hribov teh krajev ne dosežejo več. Ko prekineš rečni tok, prekineš življenje.

http://damnationfilm.com/
Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=LDrkAbohJ-E

> Reka Drava – Darilo narave za vse generacije

Slovenija, 2016, 21 min
Produkcija: Gregor Šubič, Luka Božič, in Damjan Denac.
V sodelovanju z: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Drava je reka življenja. Ne omogoča ga samo nepredstavljivi množici živali in rastlin ampak tudi ljudem. Ali se tega v resnici zavedamo? V kratkem dokumentarnem filmu boste izvedeli, kako živa je Drava danes, in spoznali prizadevanja mnogih, da takšna tudi ostane.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=sTcEhAX6MBI

Deli
PROGRAM
15. 11. - 20:00 // Ekstremno lokalno z Natašo Berk // film
Vstop: prost
16. 11. - 20:00 // Mesto žensk v Mb: sine // predstava
Vstop: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne
17. 11. - 20:00 // Mesto žensk v Mb: sine // predstava
Vstop: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne
08. 12. - 20:00 // Tatovi podob predstavljajo: MATILDA IN NJENE ŽEMLJICE // predstava
Vstop: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...
Mobilni Udarnik
Na Letnem kinu Minoriti smo za konec programa pripravili bonus premiero dokumentarca Stoletje sanj, o inovatorju Petru Florjančiču.
Mobilni Udarnik
Animirana mojstrovina, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko. Režija: Michaël Dudok de Wit. Koprodukcija: Studi Ghibli.
Mobilni Udarnik
Presenetljiv dobitnik oskarja za najboljši film 2017 je slogovno drzna pripoved o iskanju spolne identitete v svetu mačizma in nasilja.
Mobilni Udarnik
Z zimzeleno slovensko filmsko klasiko nadaljujemo in se spominjamo tradicije kinotečnih projekcij v MB.
Mobilni Udarnik
Maren Ade - prva režiserka z nagrado za najboljšo režijo Evropske filmske akademije.
Mobilni Udarnik
Na Letnem kinu Minoriti bomo v sredo, 9. avgusta premierno v Mariboru prikazali enega najbolj odmevnih azijskih filmov leta.
Mobilni Udarnik
Ključni glasbeni in popkulturni fenomeni našega časa skozi gibljive slike: Miles Davis, The Beatles, Amy Winehouse in Laibach.