Prečkanje Islandije

Prečkanje Islandije – Crossing Iceland

Nič takega, bi rekli nekateri. Ampak kaj, če bi to naredil le s kajtom in močjo vetra?

Potovati z močjo vetra. Od začetkov civilizacije pa do danes ljudje uporabljamo moč vetra za potovanje. Danes veter večinoma uporabljamo za energijo, pa vendar se nikoli prej ismo razvili tako učinkovitih in izpopolnjenih sredstev. Eno izmed the sredstev je »kite«.

Eden izmed najboljših kajterjev na snegu je tudi Jerome Josserand iz La Grave-a majhne vasice tik pod Col de Lautaret pass-om. Jerome je eden od pionirjev snežnega kajta in lastnik svetovnega rekorda v letenju s kajtom v daljino (450m).

Prečkanje Islandije

 

Lansko zimo je Jerome obiskal Islandijo, ki ga je popolnoma prevzela od njene naravne lepote in pogojev za kajtanje, ki so naravnost fantastični. Odločil se je da se vrne in prekajta Islandijo od severa Islandije pa vse do juga Islandije. Marca 2011 se Jerome odpravi na izziv svojega življenja, da bi prečil Islandijo, ki je dolga več kot 200 kilometrov. Da je mera polna, si želi to narediti le v enem dnevu. Največji strah in trepet pa je močan veter in labilni vremenski pogoji, kjer veter doseže tudi do 150km/h in več ter temperatura pade krepko pod ničlo, tudi do -30 stopinj Celzija. Vprašanje je torej –Ali mu bo uspelo v divjih Islandskih razmerah uresničiti svoje dolgoletne sanje?

Islandija


V glavni vlogi
: Jerome Josserand

Ekipa:

Režiser in producent: Jure Breceljnik
Scenarist: Jure Breceljnik & Jerome Josserand
Izvršni producent: Jure Breceljnik & Natalija Gros
Kamera: Jure Breceljnik & Pierre Dominique Lena
Asistent režije: Tilen Čufer
Montaža, barvna korekcija in grafike: Tilen Čufer
Celostna grafična podoba: Jure Legac
Asistent produkcije: Igor Kadunc
Glasba: Alan Ropoša
Oblikovanje zvoka: Borut Berden & Žiga Paradžik
Igralska zasedba: Jerome Josserand, Guillame Chastagnol, Sigurdur Bjarni Sveinsson, Ástþór Jón Tryggvason.
Koproducenti : Midgard Adventure, Slovenski filmski center, Studio Ritem, Iceland air.
Produkcija: Film IT, 2016

ekipa

Filmski opus Jureta Breceljnika (1974-2015)

Fotograf in režiser Jure Breceljnik je bil avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarni film o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros, z naslovom Chalk & Chocolate (Magnezij in Čokolada). Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru, z naslovom Wild one (Divji). Vmes je Breceljnik posnel in produciral še dokumentarne filme New dimension (Nova dimenzija, 2011), Black & White Heaven (Črno-bela nebesa, 2010), Ratrakistov dnevnik (RTV, 2010), Ko črte govorijo (RTV, 2011) ter dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica. Tik pred koncem montaže pa je bilo tudi njegovo predzadnje delo Crossing Iceland (Prečkanje Islandije, 2016), ki bo premierno prikazano 12. septembra 2016 v Kinodvoru. Žal Jure ni uspel dokončati še enih filmskih sanj, dokumentarnega filma o zadnjih ledenih lovcih na vzhodni Grenlandiji, kamor se je po snemanju lani tako zelo želel vrniti. Vendar zvesta ekipa produkcijske hiše Film IT nadaljuje njegovo delo, s poslanstvom posneti zgodbo z naslovom Zadnji ledeni lovci (The last Ice hunters) – tako Juretu v čast kot v spomin na njegovo neustavljivo strast in ljubezen do fotografije in gibljivih slik.

Deli
PROGRAM

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
Zdaj že tradicionalno se bo FMF na svoji poti po Sloveniji ustavil tudi v Mariboru s filmi in predstavitvijo eritrejske kuhinje.
Intimni kino
Gostovanje Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina: film Deviška noč + pogovor z organizatorji
Intimni kino
Kolesarji Maribora bodo 1. junija 2018 ob 17. uri zavzeli Glavni trg. Ob tej priložnosti smo v podcast Maribor Is The future povabili Josipa Rotarja iz MKM.
Intimni kino
Antropološki dokumentarni film, ki prikazuje življenje otrok na cesti. Po projekciji sledi pogovor z Andrejem Natererjem, avtorjem filma.
Intimni kino
V okviru Filmskega tedna Evrope se bosta v Intimnem kinu predvajala filma Mustang in Safari.
Intimni kino
Kaj se skriva za zakljenjenimi vrati? Pa si želim odkleniti ta vrata? In kje je ključ?
Intimni kino
Intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se odločita za politični boj proti diskriminaciji njune družine.
Intimni kino
Naša nova hišna kritičarka in umetnostna antropologinja Neža je pripravila svojo prvo GeTe-jevsko kritiko.