Letni kino Tabor PRESTAVLJEN na soboto, 8.9. ob 20. uri!

NUJNO OBVESTILO: Zaradi velike verjetnosti ploh smo prisiljeni Letni kino Tabor in projekcijo filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet prestaviti na soboto, 8. septembra ob 20. uri. Projekcija bo v soboto potekala v vsakem vremenu, če bo slučajno deževalo, za kar trenutno obstaja minimalna možnost, bo v šolski telovadnici. Prosimo, da informacijo razširite naprej. Hvala za razumevanje.

 

Društvo za razvoj filmske kulture Maribor v soboto, 8. septembra ob 20. uri obuja novo, staro kino lokacijo v Mariboru – letni kino Tabor. V atriju Osnovne šole Franceta Prešerna, kjer so nekoč že potekale filmske projekcije na prostem, bo ob prijazni podpori vodstva šole, Mestne občine Maribor in ekipe filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet filmske slike s platna umestilo v okolje, kjer so nastale. Iz železničarske kolonije namreč izhaja avtor Marko Naberšnik, ki je zgodbo filma položil v svojo rojstno četrt. Polovico izkupička od vstopnic bo društvo namenilo za šolski socialni sklad.

»S filmom Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, mariborskega režiserja Marka Naberšnika, se nam ponuja idealna in redka priložnost, da gibljive slike umestimo v živo okolje, kjer so nastale. Večina zgodbe filma se namreč odvija v predelu Maribora, ki je zaradi zgodovinske povezanosti z železničarsko industrijo in delavstvom imenovan ‘železničarska kolonija’. Nekaj scen filma se je snemalo na sami lokaciji in v bližnji šoli Franceta Prešerna, največji osnovni šoli v mestu, ki si je prislužila tudi naziv najbolj kulturne šole v Sloveniji. Tudi sam avtor prihaja iz kolonije, prav tako pa blizu živi glavna igralka Minca Lorenci, ki je nekoč na šoli gulila klopi tako kot Bojan Emeršič. Vsebina filma govori o krizi delavstva, brezposelnosti, socialnih stiskah, ki jih je ta predel Maribora nedvomno doživel in jih še doživlja. Hkrati pa kolonija postaja vedno manj delavsko in železničarsko obarvana, zato smo se odločili, da s pomočjo filma obudimo preteklo zgodovino in jo postavimo v sedanjost te četrti,« idejo pojasnjuje programski sodelavec društva, filmski kritik Žiga Brdnik, ki je tudi sam obiskoval Osnovno šolo Franceta Prešerna.

Dvorišče med nekdanjima osnovnima šolama Borisa Kidriča in Slavka Šlandra, danes združenima v Osnovno šolo Franceta Prešerna, je nekoč služilo kot lokacija osrednjega letnega kina za področje Tabora in desnega brega reke Drave s kapaciteto 400 sedišč. Ta film je idealna priložnost, da ga ponovno obudimo ter prebivalcem ponudimo zgodbo, ki se jih neposredno dotika in tiče. Da bo izkušnja celovita in res nekaj posebnega, bomo na projekcijo povabili filmsko ekipo, predvsem tiste člane, ki se neposredno vezani na železničarsko kolonijo. Pričakovani učinki projekta so predvideni predvsem na področju širjenja filmske kulture, saj bomo film pripeljali do same publike in obudili nekoč priljubljeno in prestižno filmsko lokacijo. Učinki so tudi izobraževalni, saj se bodo ljudje lahko seznanili z aktualno slovensko filmsko produkcijo, oz. še natančneje z ustvarjalcem iz lastnega okolja ter se srečali s tem okoljem skozi perspektivo umetnosti gibljivih slik. S tem bomo dopolnili in zaokrožili kulturno ponudbo v Mariboru, ki je od zaprtja kina Udarnik brez mestnega kina in s tem raznolikega rednega filmskega programa. S programskim sklopom Mobilni Udarnik, ki je del programa DRFK in v okviru katerega poteka tudi Letni kino Tabor, smo se zato odločili filme in gibljive slike pripeljati do samih ljudi, na različne lokacije, kjer se vsakodnevno gibljejo, družijo in živijo.

Marta Otič, ravnateljica OŠ Franceta Prešerna:
»Zgradba OŠ Franceta Prešerna na Žolgarjevi 2 je zaščitena od Zavoda za kulturno dediščino in je danes pod okriljem UNESCA. Njena arhitekturna posebnost je atrij, ki ga starejši Mariborčani poznajo iz časov, ko je bil tam letni kino. Kot ravnateljica šole si prizadevam, da bi atrij obnovili in obudili, se pravi odprli tako za šolarje kot druge obiskovalce. Zato se z veseljem odzovemo in sodelujemo ter na široko odpremo vrata kulturnim aktivnostim v naših prostorih. Eno zanimivejših je bilo sodelovanj z g. Markom Naberšnikom, ki je v prostorih šole in v njeni okolici snemal film Slovenija, Avstrija in jutri ves svet. Ob obuditvi letnega kina v našem atriju se še posebej veselimo ogleda Naberšnikovega filma v atriju šole, saj bo to za naše učence, njihove starše, Mariborčane izjemen kulturni dogodek.«

Marko Naberšnik v intervjuju za Ekran (vir: http://ekran.si/marko-nabersnik/)
»Želel sem snemati film, ki bi bil res mariborski, z avtobiografskim vzgibom. Poklon mestu, moji mladosti in otroštvu, ki sem ju tam preživel. Seveda pa to ni avtobiografska zgodba, je fikcija. Ampak spet ne toliko izmišljena. Glavni junak Boris dela v tovarni, njegova žena Vesna pa je brezposelna. Maribor pozna izgubo služb, štajerska regija še posebej. Zgodbe o delu v tovarnah prav tako. Še sam se spomnim teh obratov, ko so še delovali. Moja družina ima tehnično izobrazbo in so vsi delali v tovarnah, na primer v TVT Boris Kidrič; tudi sam sem opravljal delovno prakso pri nekaterih, ko sem obiskoval srednjo tehnično šolo /…/ Že scenarij sem pisal z mislijo na lokacije, saj sem jih od prej poznal. Na lokaciji, kjer glavni lik živi, v železničarski koloniji, sta živela tudi moja babica in oče. Tam sem preživel otroštvo. Interjer je posnet v studiu, a je zgrajen po realnem tlorisu. Vse je napisano iz osebne izkušnje, niti ene lokacije ni, na kateri ne bi nekaj doživel. Že od malega hodim na tekme NK Maribor, zato je v filmu tudi stadion, pa Pohorje, središče mesta, mestni park. To so vse mariborske ikonične lokacije, ki so v filmu poudarjene. Ravno v tem je tudi avtobiografski pečat.«

O filmu:

Dolžina: 120min
Leto: 2017
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina

Scenarij: Marko Naberšnik
Režija: Marko Naberšnik
Igrajo: Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Bojan Emeršič, Tadej Toš, Primož Ekart, Jernej Kuntner, Tjaša Železnik, Tanja Žagar.

Slovenija, Avstralija in jutri ves svet je drama, katere sestavni del so tudi komični prizori. Glavni junak je Boris, ki dela kot vzdrževalec strojev v tovarni in upa, da mu bo prihodnost prinesla nagrado za opravljeno delo in trud. To priložnost mu ponudi podjetje Cosmica, družba, ki se ukvarja z akvizitersko prodajo, svetovanjem in naložbami v vrednostne papirje.

 

Nadomestni termin (v primeru slabega vremena): Sobota, 8. september ob 20. uri.

Vstopnina: 2 € za šoloobvezne otroke // 5 € za vse ostale // 0 € za brezposelne (ob predložitvi dokazila)
* Polovico izkupička od vstopnic bo društvo namenilo za šolski socialni sklad.

Lokacija: Osnovna šola Franceta Prešerna, Žolgarjeva 2, Maribor

Organizator: Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor

Ob podpori: Osnovne šole Franceta Prešerna, Mestne občine Maribor, GT22 in Fundacije Sonda.

Deli
PROGRAM

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
V okviru serije predstavitev mladih filmskih ustvarjalcev bomo 3.3. zavrteli program kratkih filmov Domna Martinčiča in se pogovarjali z njim.
Intimni kino
Premierno v Mariboru si bomo ogledali dokumentarec o skupinski terapiji za zapornike v zaporu Folsom. Projekciji bo sledil pogovor.
Intimni kino
31. januarja ob 18.00 si bomo ogledali filmski program iz Rožave in z mednarodnimi gosti debatirali o rožavskih komunah ter filmu.
Intimni kino
Mariborska premiera omnibusa kratkih filmov 5 mladih slovenskih režiserjev. Po projekciji pogovor z ustvarjalci.
Intimni kino
Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjema filmov Sonjo Prosenc in Mitjo Ličnom.
Intimni kino
Mariborska premiera filma, ki je bil nagrajen z Vesno za najbolj izvirno AV delo.
Intimni kino
Projekcija kratkih filmov in pogovor z avtorico.
Intimni kino
Najstarejši evropski festival LGBT filma gostuje tudi v IntimnemKinu. Vstop prost.