Letni kino Minoriti: Rdeča želva

26. avgust, 21.00, Letni kino Minoriti

Rdeča želva (La Tortue Rouge)
Michaël Dudok de Wit, Francija/Belgija/Japonska, 2016, DCP, 80 min, brez dialogov

> vstopnina: 5 € // za brezposelne vstop prost
>> prizorišče se odpre ob 20. uri, začetek programa ob 21.00

Moški se po brodolomu znajde na samotnem tropskem otoku, ki ga naseljuje le nekaj rakov in ptic. Na vsak način se skuša vrniti domov, toda načrte mu vsakič prekriža orjaška rdeča želva, ki uniči možev splav. Ko mu nekega dne sledi na kopno, jo v besu potolče. A njeno telo se čez noč spremeni v mlado žensko.
Presunljiva, poetična animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni v de Witovem edinstvenem minimalističnem slogu in produkciji slovitega japonskega studia Ghibli.
Brezdialoški animirani film, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko, je prva mednarodna koprodukcija japonskega studia Ghibli, znamenitega producenta animejev, ki slovi po delih soustanovitelja studia, ikoničnega japonskega avtorja Hayaa Miyazakija. V Londonu živeči nizozemski animator in ilustrator, z oskarjem nagrajeni Michaël Dudok de Wit, je film Rdeča želva, za katerega je začel na povabilo japonskega studia leta 2006 pisati scenarij, delal celih deset let. Ker se je želel »izogniti estetiki ‘potovalnih brošur’«, je tudi sam odpotoval na majhen otok v Sejšelih in tam nekaj časa živel z domačini. Hodil je na sprehode, opazoval okolico in posnel na stotine fotografij.
(vir: Kinodvor)
+ Predfilm festivala Enimation: Slon v oblakih
+ Predfilm festivala Film na oko / Eye on Film: Slovo
+ DJ-večer pod taktirko ekipe Courtyard, ki bo tematsko in časovno sledil filmski projekciji. After večeri z isto ekipo bodo na sporedu vsako soboto po projekcijah.
#####################################################
CELOTEN PROGRAM na: http://avditorij.lg-mb.si/program/
####################################################
#vsezafilm