Gradnja lesene konstrukcije za hišo

19. julij do 27. julij 2018   delavnica je prestavljena na začetek septembra 2018

Pridobi izkušnje pri obvladovanju prelepe obrti tesarstva

Edinstven tečaj tesanja skeletne kunstrukcije v Sloveniji. Devet dni stika z lesom, kjer bo poudarek na učenju skozi delo.

Skupaj bomo kot ekipa zgradili skelet za družinsko hišo. Ni boljšega načina za spoznavanje in razumevanje gradnje lesene hiše kot, da greš skozi celoten proces.

Naučil/a se boš:

– osnove trigonometrije in geometrije, ki je ključnega pomena za razumevanje in razvoj, ličnih, uprabnih in prelepih objektov.
– zakonistosti lesenega skeleta in načrtovanja lesenih konstrukcij (poimenovanje delov skeleta in osnovna pravila načrtovanja)
– ogled in izbor tramov za pozicioniranje spojev in postavitev skeleta.
– točno izrisati in iztesati vse potrebne spoje za  postavitev lesene skeletne konstrukcije. Večina spojev bo tesanih na klasičen način, z nekaterimi izjemami, ki bodo izvedeni na specifičnih delih konstrukcije (lastovičji rep in drugi).
– rokovanja in varne uporabe ročnega orodja in električnih strojev, s poudarkom na učenju uporabe ostrega dleta in macole.
– tehnike postavljanja in logistike
– različnih pristopov k delu, praktično, teoretično in izkustveno znanje ti bo predano skozi devet dnevno delavnico. S skupinskim delom in sodelovanjem boš znanje ozavestil.

Devet dnevno izobraževanje je koncipirano tako, da je primerno za neizkušenega tesarja, predstavlja pa lahko izziv tudi za izkušenega tesarja.

Delo v skupini bo povečalo samozavest, pričakujemo da bo sodelovanje na delavnici vzpodbudilo sodelujoče k gradnji skeletne kronstrukcije za lasten projekt. Najpomembneje je, da bodo udeleženci spoznali način dela z lesom in doumeli pristop k tovrstnemu projektu. Okvir bo slavnostno dvignjen na bližnji lokaciji.

Ko so vsi deli skeleta sestavljeni, spoji združeni in okvir dvignjen z združeno močjo celotne ekipe, doživiš izjemeno zadovoljstvo in veselje ob dosežku, ki je plod skupinskega dela. To moraš izkusiti, samo skozi izkustvo lahko tovrstne delovne procese doumeš.

Celoten program bo potekal v angleškem jeziku, v prostem času se bo mogoče sprostiti na dravi ali ob drugih aktivnostih, ki jih na Drava Centru ne manjka. V programu je predviden en prosti dan, delavnica se zaključi v petek, tako da lahko sodelujoči užijejo konec tedna v prelepi okolici.

Priporočamo, da udeleženci delavnic predelajo literaturo na temo skeletne gradnje:
A Timber Framer´s Workshop by Steve Chappell – Fox Maple
Building the Timber Framing House by Tedd Benson with James Gruber
Arhitekturno izročilo pastirjev, drvarjev in oglarjev na slovenskem, Tone Cevc

Razpored programa:

Ob dnevu prihoda bomo organizirali spoznavni večer in druženje, predstavili bomo Drava Center, gostujočo ekipo in se pogovorili o skeletni gradnji ob spremljavi fotografij preteklih projektov. Odprti ogenj in glasba bosta popestrila večer.

Prvi dan bo posvečen raziskovanju izgleda našega skeleta in možnostih izvedbe. Razdelili se bomo v skupine in se posvetili osnovam trigonometrije in konstrukcije hiše.

Naslednji korak bo priprava delovnega prostora in konstrukcij za obdelavo lesa. Pregledali bomo orodje in poskrbeli da je vse v najlepšem redu, pripravljeno in varno za uporabo.

Naslednji dan bomo pregledali kvaliteto tramov, določili bomo uporabo pasamičnih kosov in pozicioniranje okviraja. To je pomemben korak za kvalitetno izvedbo in okvir, ki bo služil svojemu namenu. Hkrati bomo pričeli z zlaganjem posamičnih kosov, s čimer se bomo ukvarjali naslednjih nekaj dni (to je zelo pomemben del gradnje).

Nato bomo pričeli z žaganjem in raziskovanjem skrivnosti tehnične kompleksnosti spojev in sestavljanjem skeleta po predloženem načrtu. Za tem bomo pričeli z uporabo finega orodja.
Tukaj se začne intenziven in nagrajujoč proces, ki bo združil sodelujoče pri dvigovanju skeleta, kar bo nov doprinos k oživljanu prelepe obrti tesarstva.

Nekaj besed o predavatelju in vodji delavnic

Preteklih enajst let je Ruka strastno razvijal mnoge spretnosti in se udeležil številnih projektov povezanih z gradnjo novih objektov in restavriranjem, ter rekonstrukcijo starih objektov, na različnih koncih sveta. Delal je pretežno z zemljo, glino, slamo in lesom.

To mu je omogočilo, da je razvil svojevrsten pristop k “naravni gradnji”. Ker vsak posamezni projekt predstavlja sovjevrstne izzive, uporabo različnih tehnik gradnje izbiramo glede na estetske zahteve, najpoglavitnejša pa je, da so materiali ki jih uporabljamo zdravju neškodljivi in obstojni. Tesanje je Ruka sprejel kot nadgradnjo svojih spretnosti pri delu z naravo, to pa mu je odprlo mnoge priložnosti na področju oblikovanja, prožnosti in ročnih spretnosti. Ruka s ponosom pove, da se je učil od velikih mojstrov, svoje znanje pa deli dalje s strastjo in predanostjo. Skelet je šele začetek.

Delal je skupaj s Steveom Chappellom in Fox Maple crew. Sodelovanje in učenje z njimi je bila prava zakladnica znanja, idej in inspiracija. Izjemna izkušnja, ki si jo lahko samo želiš. V predavanje in gradnjo vključuje načela in načine dela, ki so ga naudihnili – kot je bil tečaj permakulture Davida Holmgrena leta 2005. Celosten pristop k procesu igra veliko vlogo.

Ruka je vodil že več delavnic za različne skupine, od otrok, do starejših iz različnih kulturnih okolij in narodnosti. Tudi zanj, kot vodjo delavnic pomeni intenziven proces dela rast, saj se od sodelujočih nauči veliko.

Kadar ni zaposlen z lesom in gradnjo, preživi veliko časa na valovih, uživa v naravi in glasbi.

Cena devet dnevne delavnice je 500 €, hrana na delavnicah je všteta v ta znesek. Polovico zneska se vplača ob prijavi, ostalo ob pričetku delavnic.