Ekstremno slovensko 2016

Ekstremno slovensko 2016, mobilni pogovori s filmskimi ustvarjalkami
Ekstremno lokalno 2016, pogovori z lokalnimi filmskimi ustvarjalci/kami

Serijo Ekstremno slovensko smo v letu 2016 posvetili v filmski industriji gotovo zapostavljenemu spolu – filmskim ustvarjalkam. Edinstvena serija pogovor se je začela na dan žena, 8. marca, in je trajalo vso leto, ki so ga v Sloveniji ženske zaznamovale vsaj tako močno kot moški.
K organizaciji takšnega dogodka nas je spodbudilo še nekaj zanimivih dejstev: da je nagrado Prešernovega sklada lani prejela igralka Katarina Stegnar (prva gostja naših pogovorov), da smo dobili dokumentarni film z naslovom Ženska in da je Maribor trenutno mesto z verjetno največ najaktivnejšimi filmskimi igralkami v Sloveniji.

Katarina Stegnar
Pogovore organiziramo v nekdanjih in aktualnih kinodvoranah (Partizan, Union, Udarnik), na lokacijah letnih kin, v GT22 in na mariborskih šolah, saj želimo šolarjem približati umetnost gibljivih slik in vlogo žensk pri njihovem ustvarjanju. Pogovori se tudi snemajo na avdio in video formatu, v načrtu pa je tudi zaključna publikacija, ki bi v pisni, foto in raziskovalni obliki napravila strokovno recenzentski prerez celotnega leta. Pogovore moderirata filmski kritik Žiga Brdnik in intermedijski umetnik Miha Horvat.

Nekaterim pogovorom že lahko prisluhnete tudi v našem podcastu MARIBOR IS THE FUTURE: https://soundcloud.com/maribor-is-the-future/