FILMI, KI SO PREMIKALI ZAKONE

> Termin: 26. maj 2017, 21h.
> Kraj: Tavčarjev dvorec, Visoko.
> vstop: prost

Dne 26.5.2017 bo v idiličnem okolju, na Tavčarjevem dvorcu (Visoko) projekcija kratkih filmov režiserja in scenarista g. Maka Sajka, ki je letos dopolnil častitljivih 90 let.  Predstavljeni bodo tisti njegovi filmi, ki so pretresli tako domačo kot širšo javnost in zaradi katerih so mu tudi onemogočili nadaljnjo delo v filmski stroki ter ga raje zaposlili na Ministrstvu za šolstvo. Pred vsakim predvajanim kratkim filmom bo g. Mako Sajko tudi predstavil film in temo ter povedal anekdote iz snemanja, ki jih res ni malo, tako da lahko pričakujete večer, poln smeha. Prav tako bo poskrbljeno za prigrizke in aperitiv, Maku za rojstni dan in vsem obiskovalcem pa bo zaigrala skupina Prelude v akustični izvedbi.

MAKO SAJKO je leta 1959 diplomiral na Visoki filmski šoli v Beogradu pod mentorstvom legendarnega Slavka Vorkapića, nato pa se je izpopolnjeval v Münchnu in Parizu. Po vrnitvi je bil tudi asistent režije pri celovečernih filmih F. Čapa, F. Štiglica, J. Kavčiča, F. Kosmača in pri koprodukcijskih filmih. S svojimi deli je takrat prehitel čas, v katerem je ustvarjal, saj je odpiral teme, ki so aktualne še danes. Zanimale so ga predvsem problematične družbene teme: ekološka vprašanja (Strupi, 1964 – gre za prvi posnet ekološki film v Evropi), visoka stopnja samomorov (Samomorilci, pozor!, 1967), nenavadni ljubezenski odnosi (Stopnice ljubezni, 1970; Slavica Exception, 1971) in socialno ogroženi otroci (Rejenčki, 1969); posnel je tudi kratke filme z etnološko vsebino (Plamen v dvonožcu, 1968; Narodna noša, 1975). Bil pa je tudi prvi, ki je ustvaril ohišje za kamero ter tako omogočil prvo podvodno snemanje. Poleg številnih domačih in tujih odlikovanj je leta 2009 prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki predstavlja najvišjo slovensko strokovno nagrado na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture.

 


Foto: Janez Klenovšek

PRELUDE

Davor Loštrek- Đemmo (vokal, saksofon)
Klemen Mlinar – Klemč (kitara)
Blaž Arnolj – Beko (bas)
Aljaž Trček – Žaži (bobni)

Hitri, močni, drzni! Klemč, Demmo, Žaži in Beko so tehnično dovršen četverec, ki svojo energijo najbolje dokaže na odru, koncertno energičnost pa nadgrajujejo iz koncerta v koncert! Zaznamuje jih moderen fusion hard rock stil, za posebne priložnosti in nežnejše duše pa so začeli nastopati tudi v akustični izvedbi.

Organizator: Društvo za razvoj filmske kulture
Več informacij: Tonja Kos, 040 593 328

Deli
PROGRAM

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Moment in Mobilni Udarnik na Živih dvoriščih od 25. junija do 4. julija.
Mobilni Udarnik
Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji, 16. junija v Kinodvorani.
Mobilni Udarnik
Letni kino Minoriti v Maribor v naslednjih tednih prinaša same filmske novosti z različnih koncev sveta.
Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Filmske projekcije na prostem bodo potekale od 8. do 16. septembra.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...
Mobilni Udarnik
Na Letnem kinu Minoriti smo za konec programa pripravili bonus premiero dokumentarca Stoletje sanj, o inovatorju Petru Florjančiču.
Mobilni Udarnik
Animirana mojstrovina, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko. Režija: Michaël Dudok de Wit. Koprodukcija: Studi Ghibli.