Festival migrantskega filma v Mariboru

Torek, 19. junij ob 20.00//IntimniOder.GT22

Sreda, 20. junij ob 20.00//IntimniOder.GT22

Vstop prost

Torek, 19. junij ob 20.00 GT22

Vrnitev, David Fedele, Kumut Imesh, Avstralija, 2018, dokumentarni film, 85′

Pred projekcijo predstavitev eritrejske kuhinje, po projekciji pa pogostitev z arabskimi in iranskimi sladicami.

V sodelovanju z GT22 in ZRC SAZU

 

Sreda, 20. junij ob 20.00 GT22

Zamuda, Anoush Masoudi, Nemčija, 2017, kratki igrani film, 7′

Občutek doma, Michalis Kastanidis, Io Chaviara, Grčija, 2017, kratki dokumentarni film, 26′

Nevidni, Xavier Satorra, Španija, 2018, kratki dokumentarni film, 25′

V sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture in Fundacijo Sonda.

 

VRNITEV/DAVID FEDELE, KUMUT IMESH/AVSTRALIJA/2018/85′

Film na drugačen način pripoveduje zgodbo o zahodnoafriških migrantih, ki jo po navadi doživljamo skozi oči tujih novinarjev. Kumut Imesh (Mamadou Bakayoko) je politični begunec iz Slonokoščene obale, ki živi v Franciji. Film spremlja njegovo vrnitev na afriško celino in ponovno potovanje po poti, po kateri je potoval, ko je moral zaradi državljanske vojne zbežati iz domovine. S tem ne pripoveduje zgolj svoje zgodbe, temveč zgodbo številnih ljudi, ki so bili prisiljeni tvegati vse in se podati na pot.

O avtorjih:
David Fedele, rojen v Avstraliji leta 1977, je dobil več nagrad za dokumentarne filme. Zanimajo ga predvsem kulturna in humanitarna vprašanja in teme, povezane z družbeno pravičnostjo.
Leta 2014 je bil izbran za sodelovanje na Berlinale Talents; bil je tudi član žirije na festivalu Cinema Planeta International Environmental Film Festival 2014 v Cuernavaci (Mehika) in leta 2015 predsednik žirije na Sremskem filmskem festivalu (International Environmental Film Festival) v Srbiji.
Film Dežela vmes (2014) je dobil številne nagrade: za najboljši dolgometražni dokumentarni film na Mednarodnem filmskem festivalu FIFE v Parizu, na Human Rights Film Festival v Neaplju (za najboljši film), na Festivalu migrantskega filma (za najboljši film) in na Lampedusa Infestival (za najboljši film).

Kumut Imesh se je rodil na Slonokoščeni obali; leta 2004 je moral zaradi državljanske vojne pobegniti. Po dolgi poti preko afriške celine je prispel v Maroko, kjer je ostal sedem let. Leta 2014 je prispel v Evropo in dobil azil. Trenutno kot begunec živi v Franciji in dela kot webmaster. Je ustanovitelj in predsednik ACSORE (Actions of Solidarity for Refugees), francoskega združenja, ki si prizadeva za integracijo prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev. Vrnitev je njegov prvi film.

 

ZAMUDA/ANOUSH MASOUDI/NEMČIJA/2017/7′

Na železniški postaji se srečata mlad Afganistanec in Iranec. Ne poznata se, ne vesta, od kod prihaja drugi, obema pa je všeč ista pesem, zato se začneta pogovarjati. Tako premagata spore, ki ločujejo njuni domovini, in kmalu spoznata, da jima je skupno še nekaj drugega: občutek osamljenosti v tuji deželi.

O avtorju:
Anoush se je rodil leta 1990 v Teheranu. O filmu se je učil v letih 2004 in 2005 na Iranskem združenju za mladinski film, nato pa je študiral za režiserja in scenarista na teheranski univerzi (med 2008 in 2014). Leta 2015 je začel s študijem filmske umetnosti in umetnostne zgodovine na univerzi v Jeni (Nemčija). V letih 2016 in 2017 je sodeloval v TP2 iskanju talentov med mladimi filmarji v centralni Nemčiji.

 

OBČUTEK DOMA/MICHALIS KASTANIDIS, IO CHAVIARA/GRČIJA/2017/26′

Starejša gospa iz Idomenija, grške vasice ob grško-makedonski meji, se leta 2016 spominja zgodb o vaščanih, ki so prečkali mejo in se niso nikoli vrnili. V istem času oblasti zaprejo mejo in s tem tudi pot več tisoč beguncem, ki poskušajo doseči Severno Evropo; blizu vasi nastane begunsko naselje za 15.000 ljudi. Nekaj sirskih Palestincev se odloči, da ne bodo zgolj pasivno čakali na odprtje meje. Odprejo otroški vrtec in tako začnejo vzpostavljati odnose, s katerimi lahko obstajajo v sedanjosti, si zamišljajo prihodnost in ustvarjajo razmere, v katerih si lahko nekoliko približajo občutek doma.

O avtorjih:
Io Chaviara je vizualna umetnica. Sodeluje pri mednarodnih razstavah, delavnicah in festivalih dokumentarnega filma v Atenah in Bejrutu. Med njenimi deli najdemo eseje, predavanja, performanse, instalacije, kuratorske projekte in dokumentarce. Občutek doma je njen prvi film.

Michalis Kastanidis je filmski ustvarjalec in soustanovitelj Fabula productions s sedežem v Atenah. V Barceloni je študiral vizualno antropologijo in etnografski film.

 

NEVIDNI/XAVIER SATORRA/ŠPANIJA/2018/25′

Mohamad, Bakri in Mireille vsak s svojega gledišča pojasnjujejo, kako jim je vojna v Siriji spremenila življenje in jih pripeljala v Barcelono. Ozadje opiše Ahmed Galai, dobitnik Nobelove nagrade za mir (2015): arabsko pomlad in stanje človekovih pravic, pa tudi mednarodni interesni spor, zaradi katerega vojna v Siriji še traja, ter humanitarno krizo vrednot v Evropi.

O avtorju:
Xavier Satorra je ustanovitelj in kreativni direktor studia The Visual Suspects. Njegovo režisersko, scenaristično in producentsko delo je bilo deležno številnih mednarodnih priznanj.

Več o Festivalu migrantskega filma na http://www.fmf-slovenija.si/program-2018/

Deli
PROGRAM

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
V okviru serije predstavitev mladih filmskih ustvarjalcev bomo 3.3. zavrteli program kratkih filmov Domna Martinčiča in se pogovarjali z njim.
Intimni kino
Premierno v Mariboru si bomo ogledali dokumentarec o skupinski terapiji za zapornike v zaporu Folsom. Projekciji bo sledil pogovor.
Intimni kino
31. januarja ob 18.00 si bomo ogledali filmski program iz Rožave in z mednarodnimi gosti debatirali o rožavskih komunah ter filmu.
Intimni kino
Mariborska premiera omnibusa kratkih filmov 5 mladih slovenskih režiserjev. Po projekciji pogovor z ustvarjalci.
Intimni kino
Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjema filmov Sonjo Prosenc in Mitjo Ličnom.
Intimni kino
Mariborska premiera filma, ki je bil nagrajen z Vesno za najbolj izvirno AV delo.
Intimni kino
Projekcija kratkih filmov in pogovor z avtorico.
Intimni kino
Najstarejši evropski festival LGBT filma gostuje tudi v IntimnemKinu. Vstop prost.