Festival Hiša strpnosti v Mariboru

20. 3. 2019, ob 18. uri, Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

RELIGIJSKI POJMOVNIK ZA MLADE

– predstavitev knjige in pogovor z avtorjem dr. Gorazdom Andrejčem

Priznani predavatelj in raziskovalec Gorazd Andrejč je doktoriral iz filozofije religije na Univerzi v Exetru v Veliki Britaniji. V svoji najnovejši knjigi, ki je izšla leta 2018 pri Založbi Aristej, nam predstavlja največje svetovne religije, njihov zgodovinski razvoj, medsebojno vplivanje, konflikte in vlogo v družbi. Posebno poglavje je posvetil soočenju religij z razumom in znanostjo ter procesom sekularizacije in desekularizacije v sodobnih družbah. Z avtorjem se bo pogovarjala urednica Emica Antončič.

Več na: http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2019-2/18481-2/

.

21. 3. 2019, ob 18. uri, Ambasada Svetlane Makarovič, GT22, Glavni trg 22

TAKO JE GOVORIL HUXTRL

– predstavitev knjige in pogovor z avtrico Aphro Tesla

Intermedijska umetnica Aphra Tesla je v ediciji Male garažne knjižnice s sodelavci pripravila novo publikacijo, kolaž Huxtrlovih govorov, mnenj, sporočil.

Knjižica v PDF-ju na: http://sonda.kibla.org/Huxterl_PRAVI_screen_small.pdf

.

22. 3. 2019 ob 17. uri, IntimniKino.GT22, Glavni trg 22

IGOR IN ŽERJAVI

– Igor and the cranes’ journey, 2013, 90′, projekcija filma

Film za otroke in mlade odrasle, ki se ukvarja z odnosi v družini, ljubeznijo do narave in pustolovščino žerjavov, ki se selijo in predstavljajo prispodobo za današnje migracije.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=FMawBkdSIOY

.

22. 3. 2019, ob 19. uri, Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

STARI ZAKON

– (Das Alte Gesetz, 1923, 135′), projekcija nemega filma z glasbeno spremljavo v živo

Restavriran nemi film režiserja Ewalda Andréja Duponta iz dvajsetih let 20. stoletja pripoveduje zgodbo mladega moškega iz judovske družine, ki bi rad postal igralec v dunajskem gledališču. Film bosta z nastopom v živo pospremila glasbenika iz New Yorka Alicia Svigals in Donald Sosin.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=6monVgyWuaQ

.

23. 3. 2019 ob 17. uri, IntimniKino.GT22, Glavni trg 22

REZANEC

– (Noodle, 2007, 90′), projekcija filma

Zelo ganljiv film za otroke, ki nam pripoveduje zgodbo o malem Kitajčku, čigar mamo so poslali nazaj na Kitajsko. Sosedje v Izraelu pa se morajo odločiti, kaj narediti in kako mu pomagati.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=OodBfkm03rU

.

24. 3. 2019, ob 19. uri, Ulična galerija Židovska, Židovska ulica

MIRJANA RUKAVINA

– zatvoritev razstave

Ulična galerija Židovska, ki nastaja v sodelovanju TamTam-a in Ustanove Fundacija Sonda bo zatvorila deveto razstavo v sezoni 2018-2019 oziroma delo avtorice Mirjane Rukavine se poslavlja.

.

24. 3. 2019, ob 20. uri, GT22, Intimni oder, Glavni trg 22

6

– gledališka predstava

Predstava 6 se navezuje na aktualno begunsko krizo in tematizira konkretni dogodek iz leta 2016: v Dijaški in študentski dom Kranj so poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva, vendar so zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti morali načrt opustiti. Ustvarjalci se teme lotijo z dveh plati: po eni strani dokumentarno (pomagajo si torej z resničnim gradivom, kot so e-sporočila zaskrbljenih staršev, sporočila za javnost ali zapisniki sestankov), po drugi pa tudi z izmišljenimi, vendar skrbno zgrajenimi liki zaposlenih v kranjskem dijaškem in študentskem domu, ki so prihodu begunskih otrok sprva naklonjeni, zlagoma pa pod pritiski okolice popustijo. Predstava v režiji Žige Divjaka in koprodukciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča je na lanskem 53. Borštnikovem festivalu prejela Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev. V predstavi nastopajo Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Katarina Stegnar, Vito Weis in Gregor Zorc.

Več na: http://gt22.si/festival-strpnosti-6/

.

25. 3. 2019, ob 11. uri, Vetrinjski dvor, Večnamenska dvorana, Vetrinjska ulica 30

SIMBOLI SOVRAŠTVA

– predavanje Mirka Ilića

Svetovno priznani grafični oblikovalec, ilustrator in predavatelj Mirko Ilić bo predaval o simbolih, metaforah in nevarnostih desničarskega ekstremizma, rasizma in antisemitizma. Ob tem se bo dotaknil tudi vprašanja prodiranja neofašistične ikonografije v javni prostor (grafiti) ter problema javnega prikrivanja in zanemarjanja grafičnih simbolov in sovražnega govora neonacističnih skupin.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več na: https://www.vetrinjski-dvor.si/dogodki/simboli-sovrastva/

.

26. 3. 2019, ob 18. uri, Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

DRAGI VELEPOSLANIK

– (Querido Embaixador, 2017, 89′), projekcija filma

Film brazilskega režiserja Luiza Fernanda Goularta pripoveduje zgodbo o brazilskem veleposlaniku v Franciji med drugo svetovno vojno, ki je rešil mnogo Judov. Veleposlanik Luiz Martins de Souza Dantas je kljub prepovedi tedanjih oblasti preganjanim Judom priskrbel na stotine nedovoljenih vizumov ter jim tako omogočil umik iz Francije in Evrope. Filmska pripoved združuje dramo, intervjuje s preživelimi in arhivsko gradivo ter obenem slavi brazilskega »Oskarja Schindlerja« oziroma »Raoula Wallenberga«. Yad Vashem – svetovni center za spomin na holokavst je Luiza Martinsa de Souzo Dantasa leta 2003 razglasil za pravičnika med narodi.
Film ima angleške podnapise.

.

27. 3. – 30. 4. 2019, Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

OBTIČALI V ŠANGHAJU

– fotografska razstava Arthurja Rothsteina

Po Kristalni noči (9.–10. november 1938) je bil Šanghaj eden redkih krajev na svetu, naklonjen judovskim beguncem. V njem je našlo zatočišče okoli 18.000 evropskih Judov je tam našlo zatočišče, mnogi med njimi pa so v tem pristaniškem mestu preživeli vojno navkljub neprizanesljivim razmeram pod japonsko okupacijo. Aprila 1946 je ameriško-judovski fotograf Arthur Rothstein ustvaril nepozaben portret skupnosti evropskih judov, »obtičalih v Šanghaju«, ki so bili kmalu po tem primorani ponovno bežati pred »dolgim pohodom« kitajske državljanske vojne. Rothsteinove fotografije razgrinjano kolektivno izkušnjo begunske skupnosti in življenja posameznikov, ki so našli začasen dom in strpnost v Šanghaju.

.

28. 3. 2019, ob 19. uri, avlaGT22, Glavni trg 22

STRPNOST ZDAJ

– zapiranje skupinske razstave plakatov z otvoritvijo otroških refleksij

Vsakoletno razstavo plakatov na temo strpnosti, ki smo jo občudovali na prejšnjih edicijah festivala Hiša strpnosti in so jih oblikovali priznani umetniki s celega sveta, je avtor razstave Mirko Ilić razširil in dopolnil s plakati novih ustvarjalcev. Razstava je medtem že prepotovala Črno goro, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Španijo, Nizozemsko in Washington. Nekateri plakati se bodo pojavili tudi po mestu oziroma otroške refleksije so plakati, ki nastajajo v GT22 v času delavnic, obiskov, hišnega dogajanja za najmlajše.

Več na: http://gt22.si/razstava-plakatov-toleranca/

.

Vse prireditve so brezplačne.

.

Organizatorji prireditev si pridržujemo pravico do spremembe programa. Obiskovalce prosimo, da spremljajo tudi aktualne objave na spletnih straneh posameznih organizatorjev.

Organizatorja 5. Festivala Hiša strpnosti:
Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater

Organizatorji mariborskega programa festivala:
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Fundacija Sonda, GT22

Partnerji programa v Mariboru:
Izobraževalni center Piramida Maribor – Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor, Prva gimnazija Maribor, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja šola za oblikovanje Maribor, Veleposlaništvo Federativne republike Brazilije, Založba Aristej

Več o 5. Festivalu Hiša strpnosti na:
https://www.mini-teater.si/si/articles/3628/5-festival-hisa-strpnosti-2019

Deli
PROGRAM
27. 02. - 11.30 // Bring in weight, kritika populizma // delavnice + predavanja + performansi + razstava
Vstop: prost
28. 02. - 13.30 // Bring in Weight, kritika populizma // delavnice + predavanja + performansi + razstava
Vstop: prost
28. 02. - 17.45 // Romain Mader: Sončni zahod // razstava
Vstop: prost
29. 02. - 20:00 // Bring in Weight, kritika populizma // delavnice + predavanja + performansi + razstava
Vstop: prost

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Avla
Fotografije Rečana Vida Barića, kulturologa in novinarja zagrebškega dnevnika “Jutarnji list”.
Avla
Avtorica Betina Habjanič razstavo in performans posveča: truplu, sistemskim organom in človeškemu bitju.
Avla
Studio 12:22 v GT22 vas vabi na drugi POP-UP SHOP dogodek, kjer se bodo tokrat predstavili neodvisni slovenski skate brandi.
Avla
Agnė Marija Stašinskaitė se bo v Studiu 12:22 v GT22 prvič predstavila mariborski publiki.
Avla
Performativna video - zvočna situacija se posveča raziskavi percepcije z umeščanjem telesa na precizno izbrane lokacije.
Avla
Delo "Nostalgija" je razstavljeno v ulični galeriji v Židovski ulici.
Avla
Tadej Hrastovec se bo prvič predstavil v Mariboru, in sicer s svojo fotografsko razstavo v Studiu 12:22.
Avla
Studio 12:22 v GT22 vas vabi na prvi POP-UP SHOP dogodek, kjer se bodo predstavili različni mladi slovenski oblikovalci.