Video: EkstremnoSlovensko

.

> Naslednja predstavitev knjižice EkstremnoSlovensko bo 6. julija ob 21. uri na Letnem kinu Minoriti. Tam bomo odprli tudi razstavo fotografij sogovornic iz knjižice, ki jih je posnel fotograf Marko Golnar. Na filmskem programu bo film Ne bom več luzerka, na pogovor pa pride tudi njegova avtorica Urša Menart, ki prav tako nastopa kot sogovornica v knjigi in je lani prav s tem filmom postala prva slovenska režiserka, ki si je prislužila vesno za najboljši slovenski film leta.

Ekipa nekdanjega Kina Udarnik, ki je svoja vrata ponovno zaprl konec leta 2015, je takoj, ko je bila izgnana z Grajskega trga 1, kot odgovor na to, da je drugo največje mesto v Sloveniji ponovno ostalo brez mestnega kina, koncipirala in nadgradila projekt Mobilni Udarnik. Prve projekcije Mobilnega Udarnika so bile izvedene na mariborskem vinskem griču Piramida, kjer se je med drugim odvrtel tudi film Urše Menart Kaj pa Mojca? Ta je s svojo zgodbo o ustvarjalkah in ženskih likih v zgodovini slovenskega filma pomenil eno od inspiracij za oblikovanje serije pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki smo jo poimenovali #EkstremnoSlovensko. Prva gostja pogovorov je bila takratna dobitnica nagrade Prešernovega sklada Katarina Stegnar, ki smo jo gostili na dan žena 8. marca, 2016.

Od takrat do letos, ko se serija zaključuje z izdajo knjižnega zbornika vseh pogovorov v zbirki Mala garažna knjižnica Fundacije Sonda, je urednik knjižice, filmski kritik Žiga Brdnik s sovoditeljema Miho Horvatom in Renejem Puharjem nanizal 17 pogovorov, ki so potekali na različnih lokacijah po Mariboru in Sloveniji. Na filmsko debato so povabili nekatera najbolj vidna imena slovenskega filma, kot sta Milena Zupančič in Majda Širca, vzhajajoče zvezde, kot sta Maruša Majer in Špela Čadež, izkušene dame slovenskih ekranov in odrov, kot sta Milada Kalezić in Alenka Cilenšek, manj poznane, a zato nič manj spoznavanja vredne ustvarjalke, kot so Ema Kugler, Ana Pečar in Dafne Jemeršič, novo generacijo slovenskih filmark, ki končno dobivajo priložnosti za celovečerne projekte, kot sta Sonja Prosenc in Urša Menart, ter mlade upe slovenskega filma, kot je Petja Golec Horvat.

Tako je nastal iskriv, udaren, raznolik in zabaven pregled ženskega filmskega ustvarjanja v zadnjih letih, ki daje besedo in glas spregledanemu delu zgodovine slovenskega filma. In končni rezultat? Naše Mojce nikakor niso “kekci”, še manj pa Rožleti!

.


Na dogodku v Pritličju sta voditelja serije Žiga Brdnik in Miha Horvat zamenjala vlogi in se spremenila v intervjuvanca. O knjigi, sogovornicah in Mobilnem Udarniku ju je spraševala Ivana Vogrinc Vidali, študentka režije na AGRFT in moderatorka naslednje sezone pogovorne serije EkstremnoSlovensko 2, ki se od letošnjega aprila osredotoča na mlade in neuveljavljene slovenske filmske ustvarjalce.

Serijo pogovorov in izdajo knjige so omogočili ter podprli: Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor, Fundacija Sonda, Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS in Srđan Trifunović; s svojimi prostori pa interdisciplinarni umetniški laboratorij GT22, Pokrajinski muzej Maribor, Prva gimnazija Maribor, Narodni dom Maribor, turistična agencija Galileo, Centralna postaja Maribor, zadruga Piramida, Miha Horvat in Urša Menart. Hvala vsem.

V sodelovanju z Društvom filmskih kritikov FIPRESCI. Avtor naslovne fotografije je Marko Golnar.

Deli
PROGRAM
18. 09. - 18:00 // S PRODUCENTKO KATJO LEITGEB O NEUTUDUMU // film in pogovor
Vstop: Prost
19. 09. - 17:00 // KOZLOVSKA SODBA (PREDPREMIERA) // predstava
Vstop: Prost
19. 09. - 19:00 // Marko Golnar – EkstremnoSlovensko // razstava
Vstop: Prost
19. 09. - 19:00 // Made in GT22 – 2.del // razstava
Vstop: Prost

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Mobilni Udarnik
Od 6. julija do 31. avgusta bo naša filmska ekipa v sodelovanju s partnerji znova skrbela za odličen poletni filmski program.
Mobilni Udarnik
Filmske projekcije na prostem bodo potekale od 8. do 16. septembra.
Mobilni Udarnik
Zaključili smo z Letnim kinom Minoriti, nadaljujemo z Mobilnim Udarnikom v Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru ...
Mobilni Udarnik
Na Letnem kinu Minoriti smo za konec programa pripravili bonus premiero dokumentarca Stoletje sanj, o inovatorju Petru Florjančiču.
Mobilni Udarnik
Animirana mojstrovina, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko. Režija: Michaël Dudok de Wit. Koprodukcija: Studi Ghibli.
Mobilni Udarnik
Presenetljiv dobitnik oskarja za najboljši film 2017 je slogovno drzna pripoved o iskanju spolne identitete v svetu mačizma in nasilja.
Mobilni Udarnik
Z zimzeleno slovensko filmsko klasiko nadaljujemo in se spominjamo tradicije kinotečnih projekcij v MB.
Mobilni Udarnik
Maren Ade - prva režiserka z nagrado za najboljšo režijo Evropske filmske akademije.