EkstremnoSlovensko na BSF.si

Četrtek, 1. oktober – sreda, 7. oktober (do 23:59):
Pogovor z Miho Likarjem in ogled njegovih filmov na povezavi: https://bsf.si/sl/dogodki/ekstremno-slovensko-miha-likar/

Četrtek, 5. november – sreda, 11. november (do 23:59):
Pogovor z Vidom Hajnškom in ogled njegovih filmov

Četrtek, 3. december – sreda, 9. december (do 23:59):
Pogovor z Jerco in Andražem Jeričem in ogled njunih filmov

EkstremnoSlovensko bo v naslednjih mesecih dodatno popestrilo jesensko filmsko dogajanje. Društvo za razvoj filmske kulture Maribor je v sodelovanju z GT22 in Bazo slovenskih filmov že znani format filmskih pogovorov preselilo na splet. Vse do decembra bo vsak prvi četrtek v mesecu predstavljen mlad filmski ustvarjalec ali ustvarjalski duo ter izbrana filmografija, ki bo na voljo za ogled en teden. Spoznali bomo Miho Likarja, Vida Hajnška ter Andraža Jeriča in Jerco Jerič.

EkstremnoSlovensko je v preteklih letih domovalo v Intimnem Kinu GT22, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in skrbelo za širjenje filmske zavesti. Lani je zaključilo serijo pogovorov EkstremnoSlovensko s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki je izšla tudi v knjižni izdaji. Od takrat pa pozornost posveča predstavitvi del mladih, slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Do sedaj so gostili Ester Ivakič, Žigo Krajnca, Uroša Marolta, Ano Trebše, Urha Pirca in Domna Martinčiča. Letos je društvo zasnovalo nadaljevanje v treh delih in ga prestavilo v spletno okolje Baze slovenskih filmov. Kuratorka in moderatorka serije je Ivana Vogrinc Vidali, študentka filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Ob filmografiji, izbrani s strani avtorjev, bodo objavljeni tudi spletni pogovori. Dialog teče tako o posameznih objavljenih filmih, kreativni poti in procesu ustvarjalcev.

Začelo se je v četrtek, 1. oktobra, z Miho Likarjem, režiserjem in asistentom režije, ki se izven filmskih vod ukvarja tudi s fotografijo, kolaži in vsem ostalim, kar mu pride pod roke. Zase pravi, da je od nekdaj rad opazoval svet okrog sebe, kar odražajo tudi njegovi filmi. Vsak film je svet zase, celovit in neponovljiv, a hkrati dosegljiv in neizključujoč. Od 1. do vključno 07. oktobra bodo tako za ogled na voljo filmi Samosrečanje (2014), Vis-a-vis (2016), Medtem (2018) in Spran (2018), ki predstavljajo razvojno pot Mihe Likarja od sprejemnih izpitov do diplomskega filma in s tem zaključka akademije. Pogovor z njim in njegove filme si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Od 5. do 11. novembra bomo spoznavali Vida Hajnška, režiserja, ki je nase opozoril s svojim magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec (2016). Za njegove novejše filme, prav tako dokumentarce, sta značilni intima, ki jo vzpostavlja s protagonisti in bližina, preko katere bistro in nevsiljivo naslavlja druge tematike. Ob ogledu bolj zgodnjih del postane jasno, da je ta pristop z njim že od začetka. Ogledali si bomo lahko fime Franček in Otilija (2012), TV dramo Potenje morskega ježka (2014), Konec (2016) in Kartolina: Metlika (2019). Izbrana filmografija omogoča vpogled v obdobje šolanja na AGRFT, ko je, kot pravi sam, začel spoznavati in raziskovati dokumentarno formo.

Deli
PROGRAM
31. 10. - 19.00 // Emil Kozole: Sindikat umetne inteligence // razstava
Vstop: prost

 

ZA GT

 

Fotografski Muzej
Blackbox
Skate rampa
VIRTUAL TOUR GT22

Ostali prispevki

Intimni kino
6. oktobra bo GT22 kulturna ambasada Palestine. Zavrteli bomo film Čas, ki ostaja, projekciji pa bo sledil pogovor.
Intimni kino
Letošnja izvedba v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom.
Intimni kino
GT22 se bo letos v okviru Festivala Lent fokusiral na Budimpešto in njeno umetniško ter politično situacijo.
Intimni kino
GT22 se bo letos v okviru Festivala Lent fokusiral na Budimpešto in njeno akademsko ter politično situacijo.
Intimni kino
Dokumentarni film o življenju v maternici in tem, kako to obdobje vpliva na naše celotno življenje. Sledi pogovor z Igorjem Štrucljem.
Intimni kino
V okviru serije predstavitev mladih filmskih ustvarjalcev bomo 3.3. zavrteli program kratkih filmov Domna Martinčiča in se pogovarjali z njim.
Intimni kino
Premierno v Mariboru si bomo ogledali dokumentarec o skupinski terapiji za zapornike v zaporu Folsom. Projekciji bo sledil pogovor.
Intimni kino
31. januarja ob 18.00 si bomo ogledali filmski program iz Rožave in z mednarodnimi gosti debatirali o rožavskih komunah ter filmu.